Owoce AMINKA egipskiego 50 g
Aminek, nazywany również kelą egipską lub zębodłubkiem (ze zdrewniałych łodyg wytwarza się wykałaczki), to ciepłolubna roślina zielna uznawana przez specjalistów za śródziemnomorski odpowiednik rodzimego biedrzeńca. Znany był już w czasach starożytnego Egiptu, gdy stosowano go do łagodzeni bolesnych stanów zapalnych dziąseł oraz jako środek moczopędny. Później nico zapomniany, renesans przeżył w 1. połowie XX w., gdy z owoców wyizolowano substancję czynną o nazwie kelina. Wówczas wyciąg z owoców aminka egipskiego okazał się jednym z modelowych specyfików medycyny naturalnej na astmę oraz dusznicę bolesną serca, a w połączeniu z efedryną stał się podstawowym składnikiem pierwszych środków dopingujących.
Owoc aminka
- zawiera furanochromony (w szczególności kelinaę i kelol) oraz piranokumaryny;
- obfituje we flawonoidy (kwercetynę, izoramnetynę, kemferol) i olejki eteryczne;
- stanowi bogate źródło tłuszczów i białek;
Właściwości
- należy do ziół o działaniu przeciwskurczowym;
- likwiduje wzdęcia;
- przeciwdziała i łagodzi objawy niestrawności;
- łagodzi dolegliwości bólowe towarzyszące kolkom nerkowej i żółciowej ;
- osłabia skurcze macicy - zmniejsza ból towarzyszący menstruacji;
- znosi uczucie duszności i ucisku w klatce piersiowej;
- łagodzi nadmierne pobudzenie nerwowe;
- pomaga w nerwicy wegetatywnej;
- zmniejsza problemy z oddychaniem w przypadku alergii wziewnych i astmy;
- pozwala szybciej pozbyć się zadyszki i odzyskać głębię oddechu;
- rozszerza światło naczyń krwionośnych usprawniając krążenie;
- poprawia wydolność organizmu;
- zalecany jest osobom w stanie przed- lub pozawałowym i cierpiącym na miażdżycę żył i tętnic;
- Surowiec: owoc aminka egipskiego
- Nazwa łacińska: ammi visnagae fructus
- Skład: aminek egipski 100%
- Postać: całe ziarna
- Kraj pochodzenia: Egipt
- Data przydatności do spożycia: podana na etykiecie umieszczonej na opakowaniu
- Przeciwwskazania: ciąża, okres karmienia piersią;
- Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu;
- Informacje o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, orzechów, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki i pochodne wyżej wymienionych;
Proponowany sposób podania:
- 10 g owoców aminka zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie odstawić pod przykryciem na kolejny kwadrans. Odcedzić. Pić 3-4 razy dziennie po 15-30 ml ekstraktu.
Producent:
- Aromatika Adam Iwańczuk
- ul. Celna 14/2, 17- 200 Hajnówka
Wszystkie opisy mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na celu poszerzenie wiedzy czytelnika.