Aminek egipski
Ammi visnaga
Producent: Nanga
Forma: owoc cały
Kraj pochodzenia: Maroko
Pojemność: 50 g
Skład: Owoc aminka egipskiego 100%
Zalecany sposób użycia: 1 łyżkę nasion (najlepiej rozdrobnionych) zalać 300 ml wody, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Odstawić na 20 minut, przecedzić. Stosować do użytku zewnętrznego.
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, fotouczulający
Aminek egipski (Ammi visnaga) – niewielka roślina o palowym korzeniu, wytwarzająca białe kwiaty zebrane w obfite baldachy, podobne do kopru włoskiego. Pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego oraz Azji Zachodniej, ale aktualnie występuje w wielu krajach o gorącym, słonecznym klimacie. Do celów zielarskich pozyskuje się dojrzałe owoce, w których najważniejszymi składnikami aktywnymi są: furanochromy oraz piranokumaryny, wykazujące działanie rozkurczające ściany naczyń krwionośnych oraz włókna mięśni gładkich. Obok nich obecne są także flawonoidy, kwasy polifenolowe, fitosterole, olejki eteryczne, tłuszcze i białka. Aminek egipski nie jest przeznaczony do spożycia, ale współczesna farmakologia wykorzystuje wyodrębnione z niego poszczególne substancje w różnych preparatach. Ammi visnaga uprawiany był już w starożytnym Egipcie. Roślina ta doceniana jest za swój korzystny wpływ na zdrowie w wielu zakątkach świata. Jednak obecnie ze względów bezpieczeństwa aminek egipski dozwolony jest tylko do użytku zewnętrznego.