Zastosowanie amarantusa ekspandowanego w codziennej kuchni
Amarantus ekspandowany charakteryzuje się przyjemnym, neutralnym smakiem. W związku z tym, możemy wykorzystać go w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.
- Po pierwsze: Warto dodać go do porannego musli z dodatkiem mleka roślinnego oraz świeżych owoców;
- Po drugie: Amarantus ekspandowany idealnie podkreśli smak jogurtu z dodatkiem zbóż;
- Po trzecie: Niniejszy produkt świetnie sprawdzi się w połączeniu z aromatyczną zupą-krem;
- Po czwarte: Amarantus ekspandowany warto dodawać do domowych ciasteczek oraz batonów wielozbożowych;
- Po piąte: Składnik ten idealnie sprawdzi się w roli dodatku do pełnej warzyw sałatki.
Zamknij
SPRAWDŹ TOP 20 NAJCZĘŚCIEJ KUPOWANYCH PRODUKTÓW
Amarantus ekspandowany w diecie dziecka
Amarantus ekspandowany jest niezwykle smaczny. Dlatego też, może stanowić odżywczą przekąskę nawet dla najmłodszych dzieci. Co ciekawe, zawiera on w swoim składzie zestaw cennych minerałów, które przyczyniają się do odpowiedniego rozrostu kości, jak również utrzymania zdrowia zębów. Dodatkowo, produkt ten jest bogatym źródłem, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, witamin z grupy B. To właśnie dzięki nim, możliwe staje się zwiększenie zdolności dziecka do zapamiętywania i koncentracji, a tym samym podniesienia jego efektywności w czasie wykonywania obowiązków szkolnych. Amarantus ekspandowany to świetna alternatywa dla słonych chipsów lub ciasteczek. Dlatego też, warto wprowadzić go do diety nawet najmłodszych dzieci.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania amarantusa ekspandowanego
W większości przypadków spożywanie amarantusa ekspandowanego jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Po pierwsze, amarantus ekspandowany nie jest zalecany w diecie osób, które na co dzień zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Po drugie, przed spożywaniem nadmiernych ilości niniejszego produktu powinny wzbraniać się osoby, u których rozpoznano istotną nadwagę lub otyłość. Ponadto, szczególną ostrożnością powinni wykazać się pacjenci zmagający się z chorobą trzewną lub alergią na gluten. Choć amarantus jest zbożem bezglutenowym, może być produkowany na terenie zakładu, w którym powyższy składnik jest obecny. Dlatego też, przed dokonaniem zakupu należy zwrócić szczególną uwagę na to, czy wybrany przez nas amarantus ekspandowany jest opatrzony znakiem przekreślonego kłosa. Amarantus zazwyczaj nie wywołuje reakcji alergicznych. Mimo to, warto wprowadzać go do naszej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po jego spożyciu, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego alergologa.