Chociaż amarantus uprawiany był przez człowieka już tysiące lat temu, coraz częściej określany jest mianem zboża XXI wieku. Niniejsza roślina stanowi stały element diety osób, które szczególnie dbają o przestrzeganie zaleceń zdrowej diety, jak również tych, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa. Nic w tym dziwnego, albowiem amarantus stanowi prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia substancji odżywczych, witamin i minerałów. Ponadto, okazuje się, iż wprowadzenie ziaren niniejszej rośliny do zrównoważonej diety sprzyja ochronie układu sercowo-naczyniowego przed występowaniem licznych zaburzeń, jak również odpowiada za poprawę wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci.
Z ziaren amarantusa otrzymuję się również popping (tzw. amarantus ekspandowany), którego proces produkcji podobny jest do technologii popcornu. Jest to produkt nadający się do bezpośredniego spożycia i niewymagający obróbki termicznej.
Amarantus ekspandowany charakteryzuje się przyjemnym, neutralnym smakiem. W związku z tym, możemy wykorzystać go w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.
Po pierwsze: Warto dodać go do porannego musli z dodatkiem mleka roślinnego oraz świeżych owoców;
Po drugie: Amarantus ekspandowany idealnie podkreśli smak jogurtu z dodatkiem zbóż;
Po trzecie: Niniejszy produkt świetnie sprawdzi się w połączeniu z aromatyczną zupą-krem;
Po czwarte: Amarantus ekspandowany warto dodawać do domowych ciasteczek oraz batonów wielozbożowych;
Po piąte: Składnik ten idealnie sprawdzi się w roli dodatku do pełnej warzyw sałatki.