Cena z VAT za kilogram: 78,50 zł
Zastosowanie amarantusa ekspandowanego w codziennej kuchni
Amarantus ekspandowany charakteryzuje się przyjemnym, neutralnym smakiem. W związku z tym, możemy wykorzystać go w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.
- Warto dodać go do porannego musli z dodatkiem mleka roślinnego oraz świeżych owoców;
- Amarantus ekspandowany idealnie podkreśli smak jogurtu z dodatkiem zbóż;
- Niniejszy produkt świetnie sprawdzi się w połączeniu z aromatyczną zupą-krem;
- Amarantus ekspandowany warto dodawać do domowych ciasteczek oraz batonów wielozbożowych;
- Składnik ten idealnie sprawdzi się w roli dodatku do pełnej warzyw sałatki
Amarantus jest ceniony nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale przede wszystkim zawartość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Znajdziemy w nim między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe, dobrze przyswajalną skrobię oraz białko. Ponadto witaminy: w tym witamin z grupy B (ze szczególnym uwzględnieniem kwasu foliowego), witaminę C oraz E i K. Dodatkowo, niniejsze zboże zawiera w swoim składzie fosfor, magnez, żelazo, wapń oraz potas.
Amarantus ekspandowany wyróżnia się delikatnym smakiem. Jest on produktem lekkostrawnym, który można spożywać zarówno w formie surowej, jak i dodatku do żywności. Posiada on delikatną, złotawą barwę i prawie niewyczuwalny aromat. W większości przypadków amarantus ekspandowany nie zawiera w swoim składzie glutenu. Niemniej jednak, przed zakupem należy upewnić się, że produkt ten jest przeznaczony dla osób zmagających się z problemem celiakii lub alergii na gluten.
zawartość netto: 200g
Kraj pochodzenia: INDIE