Galangal doda orientalnego aromatu Twoim potrawom!
Produkt pakowany jest w papierowy worek z foliowym wnętrzem
Przyprawa ta zawojowała serca osób, które zakochały się w kuchni tajskiej. Kłącze jest popularnym dodatkiem w kuchni azjatyckiej. Szczególnym uznaniem i długimi tradycjami cieszy się w Indonezji oraz w Chinach, jednakże popularność zdobył także w krajach arabskich i w Indiach.
Galangal, inaczej zwany gałgantem, ma kształt bardzo przypominający imbir, z którym jest blisko spokrewniony i podobny do niego również w smaku. Ma jednak bogatszy zapach oraz słodkawo-pieprzową nutę, dzięki której potrawy stają się naprawdę wyjątkowe.
Historia
Alpinia lekarska jest rośliną z rodziny imbirowatych wywodzącą się z południowo-wschodniej Azji. Posiada kształt bardzo przypominający imbir jednak różni się pod względem smaku. Jego bardziej aromatyczny zapach oraz słodkawo-pieprzowa nuta, znakomicie sprawdza się jako dodatek do potraw rybnych, z owoców morza, pikantnych sosów, zup, duszonych warzyw i curry. Świetnie komponuje się z czosnkiem, chili i cytryną oraz koprem.
Jak wpływa na zdrowie?
Podobnie jak imbir, galangal działa pobudzająco, poprawia metabolizm, a także pomaga w walce z infekcjami. Dodany do ciężkostrawnych potraw działa wiatropędnie i zapobiega niestrawnościom. Stosowany jest do dzisiaj w Indiach do wytwarzania naturalnych dezodorantów. Ponadto tradycyjnie przypisuje się mu moc afrodyzjaku.
Kuchenne zastosowanie
Przyprawa, jaką jest galangal, może być stosowana do wielu różnych potraw. Jego uniwersalność sprawia, że może być dodawany zarówno do dań kuchni indyjskiej, chińskiej i tajskiej, jak i łączony ze składnikami typowymi dla naszej rodzimej kuchni.
Dawniej bardzo często używany był w kuchni polskiej, choć rozpowszechniony głównie jako dodatek do herbat i nalewek. Krojony galangal nadaje bowiem lekko słodkawo-gorzkiego smaku oraz odrobiny cynamonowego aromatu. Kłącze gałgantu wzbogaci znakomicie smak Twoich dań. Często używa się go w połączeniu z ryżem i owocami morza. Idealnie uzupełni dania wegańskie i wegetariańskie, sprawiając, że warzywa strączkowe będą bogate w smaku i lżej strawne.
Produkt wysyłany jest w opakowaniu typu "doypack" ze struną, a to pozwala na zachowanie długiej świeżości.
Opakowanie jest trwałe i można je wielokrotnie otwierać i zamykać.
- Opis towaru: Alpinia lekarska jest rośliną z rodziny imbirowatych wywodzącą się z południowo-wschodniej Azji. Posiada kształt bardzo przypominający imbir jednak różni się pod względem smaku. Jego bardziej aromatyczny zapach oraz słodkawo-pieprzowa nuta, znakomicie sprawdza się jako dodatek do potraw rybnych, z owoców morza, pikantnych sosów, zup, duszonych warzyw i curry. Świetnie komponuje się z czosnkiem, chili i cytryną oraz koprem.
- Stosowanie: 1-3 szczypty mielonengo galgantu dodawać do potraw np. mięsnych, warzywnych. Można go także dodawać do marynat, dyni, sałatek owocowych, kompotów, marmolad, w których w stężeniu 3-7% działa konserwująco.
- Skład towaru: 100% alpinia galgant.
- Data ważności: 2023-02-03
- Kraj pochodzenia: Chiny, Polska
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.