Alkoholomierz - wskaźnik zawartości alkoholu
Marka: Browin
Kod produktu: 405552
Wymiary:
- wysokość 21,5 cm
- średnica 1,2 cm
- probówka:
- wysokość 23,5 cm
- średnica zew. 1,9 cm
- średnica wew. 1,6 cm
Dokładny pomiar — alkoholomierz pozwala na dokonanie dokładnego pomiaru zawartości alkoholu od 0 do 95%. Zalecana temperatura dokonywania pomiaru to 20-21°C - pomiar będzie wtedy na pewno miarodajny i precyzyjny.
Do alkoholi czystych — Nie dla wina, nalewek lub likierów! Alkoholomierz służy do pomiaru procentów w alkoholach czystych (wódka, spirytus, bimber), bez domieszek cukrów i barwników, które zafałszowują wynik.
Gotowy wynik - wynik podany przez alkoholomierz jest wartością końcową i nie wymaga dodatkowych przeliczeń. Dokonywanie pomiaru procentów w alkoholu jeszcze nigdy nie było tak proste
Łatwe użycie - aby dokonać pomiaru, próbówkę należy płynem, aż do uniesienia się pływaka w cieczy. Po ustaleniu się poziomu zanurzenia należy dokonać odczytu, kierując się położeniem dolnego menisku cieczy.
Uniwersalne zastosowanie - alkoholomierz sprawdzi się zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w miejscu pracy np. w barach podczas rozcieńczania alkoholi do drinków.
Alkoholomierz to miernik, który z pewnością przyda się w Twoim gospodarstwie domowym!
Miernik złożony jest z probówki i pływaka, z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95% objętości alkoholu. Z pomocą tego urządzenia w łatwy, szybki, a co najważniejsze precyzyjny sposób dokonasz pomiaru procentów w alkoholach czystych (wódka, spirytus, bimber), czyli takich, które nie zawierają domieszek cukrów i barwników, które zafałszowują wynik.
Alkoholomierz nie nadaje się więc do pomiaru procentów w winach i nalewkach!
Dokonanie pomiaru jest niezwykle proste, a wynik odczytywany jest bezpośrednio ze skali, bez dodatkowych przeliczeń.
Ponieważ urządzenia skalowane są w temperaturze 20-21°C, zaleca się dokonywanie odczytu w tej samej temperaturze. Ponieważ ciecz zmienia swoje stężenie (cząsteczki rozprężają się i kurczą) pod wpływem temperatury, to właśnie pomiar dokonywany w 20-21°C będzie najbardziej miarodajny i precyzyjny.
Sposób użycia:
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu, w takiej ilości, aby umieszczony w niej pływak unosił się w jego objętości i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Po ustaleniu się poziomu zanurzenia, dokonać można odczytu kierując się położeniem dolnego menisku cieczy.
UWAGA:
Przyrządy te służą do pomiaru procentów w alkoholach czystych (wódka spirytus, bimber) bez cukrów, które zafałszowują wynik.