Najważniejsze cechy oraz dane techniczne:
- Zestaw 3 alkoholomierzy z termometrem:
- Alkoholomierz o zakresie pomiarowym: 0-40% (max 48%)
- Alkoholomierz o zakresie pomiarowym: 40-70% (max 71%)
- Alkoholomierz o zakresie pomiarowym: 70-100%
- Termometr (bez rtęci) o zakresie pomiarowym : 0-50°C
- Rozdzielczość pomiaru: 1% lub 1°C
- Temperatura pracy alkoholomierzy: 0-40 °C
- Maksymalna średnica 16 mm (termometr 5,5 mm)
- Wymiar etui: 25cm x 10cm x 2,5cm
- Waga: 165g (cały zestaw)
- Produkt fabrycznie nowy
- alkoholomierz 0-40 %, miernik służący do pomiaru nalewek rozcieńczonych do 40 %, przydatny do fermentacji, czy też produkcji win, słabszych nalewek.
wymiary alkoholomierza: długość : 20 cm , średnica : 16 mm / 4 mm
- alkoholomierz 40%-70%, miernik służący do pomiaru rozcieńczonego spirytusu, przydatny do mocnych nalewek.
wymiary alkoholomierza: długość : 19,2 cm , średnica : 16 mm / 4 mm
- alkoholomierz 70%-100%, miernik służący do rektyfikacji, destylacji, przydatny do pomiaru wyrobów spirytusowych.
wymiary alkoholomierza: długość : 19,5 cm , średnica : 16 mm / 6 mm
Zestaw zawiera:
- Alkoholomierz o zakresie pomiarowym: 0-40% (max 48%)
- Alkoholomierz o zakresie pomiarowym: 40-70% (max 71%)
- Alkoholomierz o zakresie pomiarowym: 70-100%
- Termometr (bez rtęci) o zakresie pomiarowym : 0-50°C
- Drewniane pudełko / etui
- Tabela dla korekcyjna odczytów stężenia alkoholu względem temperatury pomiaru
- Szczegółowa instrukcja po angielsku
Temperatura cechowania 20◦C. W innej temperaturze pomiaru odczyty są zafałszowane. W zestawie tabela korekcyjna odczytu od temperatury pomiaru.
Wykonanie pomiaru:
- Menzurkę, próbówkę lub wysoką przezroczystą szklankę należy wypełnić alkoholem.
- Następnie delikatnie zanurzyć alkoholomierz tak, aby nie dotykał dna i ścianek menzurki.
- Po ustabilizowaniu odczytać wskazanie dolnej części menisku cieczy.
Należy pamiętać, aby pomiar był miarodajny i precyzyjny, to alkohol musi mieć temperaturę 20°C. W przypadku innej temperatury niż 20°C należy dokonać korekty z załączonej tabeli.