Alishan Jinxuan Oolong 2021 (50g)
Alishan Jinxuan Oolong 2021 – wyśmienity wysokogórski zimowy oolong z Alishan, wytwarzany ze szczepu jinxuan. Uprawiany bez wykorzystania sztucznych środków ochrony roślin.
Ta herbata dobitnie przypomina nam o tym, że szczep jinxuan nazywany jest czasem naturalnym „mlecznym oolongiem” (奶香烏龍). Kremowa faktura naparu i nuty maślane w aromacie są tu bardzo wyraziste, a przy tym obecne są też lekkie nuty cytrusowe oraz umami. Pochodzenie z regionu Alishan w połączeniu z idealnie przeprowadzoną obróbką sprawiają, że nie jest to herbata tania, ale nie mogliśmy przejść obok niej obojętnie. Uprawiany 1400 m n.p.m., zbiór z wiosny 2021.
Jeśli wysokogórskie oolongi tajwańskie nie są Ci jeszcze znane – koniecznie spróbuj tej herbaty, chociaż najmniejszą porcję! To może być początek wspaniałej przygody.
Alishan to chyba najsłynniejszy herbaciany górski region Tajwanu. Góry w Alishan co prawda nie wznoszą się tak wysoko, jak na przykład w paśmie Lishan czy Shanlinxi, ale lokalny mikroklimat, gleba i różnorodność przyrody tworzą wyjątkowo korzystne warunki do uprawy herbaty. Rezerwat przyrody Alishan słynie z prastarych, olbrzymich drzew.
Oolongi z Alishan bardzo rzadko goszczą jednak w naszym sklepie – ze względu na swoją renomę są niestety drogie, a ponieważ sprzedają się głównie na wewnętrznym rynku tajwańskim, to niewielu rolników dba o to, aby spełniały normy Unii Europejskiej, co dodatkowo podnosi cenę takiej herbaty.
Nasi dostawcy tej herbaty to grupa młodych specjalistów wyszkolonych w Tajwańskim Instytucie Badania i Rozwoju Herbaty.
Zbiory: wiosna 2021
Kultywar: jinxuan (TRES #12)
Pochodzenie: Tajwan, powiat Jiayi, Alishan, Dinghu
Herbata pakowana oryginalnie w próżniowe torebki o masie netto 50g.
Cechy charakterystyczne:
- Kraj pochodzenia: Jiayi;Tajwan
- region: Jiayi;Tajwan
- smak: kwiatowy;słodki;umami;łagodny
- aromat: cytrusowy;delikatny;kwiatowy;mleczny;słodki;tropikalny;świeży
- zbiory: wiosenne/first flush;2021
- parzenie - proporcje: 5g / 250 ml
- parzenie - temperatura: 96°C (wrzątek)
- parzenie - czas: I parzenie 3 min II 5 min III 8-10 min
- parzenie - opis: Dla wydobycia wszystkich niuansów tej herbaty zdecydowanie polecamy parzenie w stylu gongfu: 6g / 100 ml, 96°C, bez budzenia liści, I parzenie 60-70 sekund; II i III parzenie 50-60 sekund, kolejne parzenia wydłużamy.
- parzenie - krotność: 3 parzenia w stylu zachodnim, 6-7 parzeń w stylu gongfu.;3 parzenia w stylu zachodnim, 6-7 parzeń w stylu gongfu.
- Waga (g): 50