Algi Wodorosty Nori Jakość Red Do Sushi 50 Sztuk Bardzo Smaczne
JAKOŚĆ WODOROSTÓW - RED !
Opis: Algi wodorosty nori red do sushi w opakowaniu 50 sztuk, czyli algi do sushi o czerwonym kolorze. Używane głównie w kuchni japońskiej do sushi. W wodorosty zawija się ryż oraz pozostałe produkty, aby uzyskać roladę sushi. Czerwone wodorosty polecamy osobą początkującym, gdyż są bardziej elastyczne i mniej kruche, niż silver, czy też gold. Wodorosty stosowane są również do innych potraw np. japońskich zup. Skład: suszone wodorosty.
Składniki: Suszone wodorosty.
Kraj pochodzenia: Chiny
Idealne Nori Do Sushi? Które Wybrać?
Nori to kluczowy element sushi !
Wybór płatków nori ma ogromny wpływ na końcowy smak potrawy.
Wyróżniamy różne gatunki glonów morskich, które przechodzą proces szatkowania, prasowania w arkusze i prażenia. Dlatego możemy spotkać jednocześnie chropowate i matowe oraz gładkie i świecące.
Wyróżniamy kilka rodzajów nori:
- GREEN
- RED
- SILVER
- GOLD
- PLATINUM
Rodzaje Nori - Co To Znaczy w Praktyce?
Wspomniane wyżej oznaczenia dotyczą kolorów opakowań wodorostów nori.
Są to również oznaczenia klasy jakości. Znaczenie ma grubość arkusza, ilość dziurek, kruchość oraz intensywność smaku.
Nori green są najcieńsze, a platinum najgrubsze.
Płaty green i red polecamy osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z sushi. Tej klasy wodorosty są cienkie i elastyczne, a więc łatwo można je zwijać.
Dla osób średnio zaawansowanych proponujemy arkusze silver oraz gold.
Platinum naszym zdaniem to już propozycja dla zawodowców. Panuje powszechne przekonanie, że jest to najlepsza odmiana wodorostów nori !
Przygotowanie Sushi w Czterech Etapach:
1. Wodorosty kładziemy na macie bambusowej święcącą stroną do dołu. Rozprowadzamy równomiernie ryż, zostawiając od góry około 2 cm wolnego miejsca.
2. Na ryżu układamy składniki, pokrojone w cienkie paseczki.
3. Zawijamy roladkę sushi, dokładnie dociskając.
4. Gotowe sushi kroimy na kawałki o szerokości około 1 cm.
Wodorosty Nori - Kiedyś i Dziś.
Używane do owijania sushi wodorosty nori pozyskiwano dawniej w ten sposób, że zeskrobywano je z dna łodzi, a następnie prasowano na arkusze i suszono na słońcu.
Aktualnie wodorosty hodowane są na farmach morskich, gdyż ich zapotrzebowanie na całym świecie jest gigantyczne i trzeba sprostać tak wielkiemu popytowi ! :)
Informacje dodatkowe: Ze względu na wysoką zawartość jodu, nie należy spożywać więcej niż 5,1g na dzień.
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 1577kJ/377kcal,
Białko 38,2g,
Węglowodany 46,6g,
w tym Cukier 0g,
Tłuszcz 3,6g,
w tym Nasycone 0,55g,
Sól 0,65g,
Masa netto: 125g
Informacje dodatkowe: Uwaga - opakowanie zawiera absorbent wilgoci, który nie nadaje się do spożycia.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, po otwarciu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.