Algi Morskie suszone Kombu BIO 100 g - Porto Muinos
Glony kombu inaczej zwane "morskie warzywa" są cennym, naturalnym źródłem jodu. Dzięki glonom można uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Produkt bezglutenowy i bez laktozy. Polecany wegetarianom i weganom.
Termin przydatności : 09.2025
Jak wykorzystać algi morskie - kombu w kuchni?
Algi morskie można spożywać na surowo lub jako dodatek do potraw. Stanowią doskonały składnik zup, sosów, gulaszu, gotowanych i duszonych warzyw, ryżu, kasz, czy deserów. Bulion ugotowany na wywarze z wodorostów nadaje zupie charakterystyczny, morski smak i zapach.
Jak przygotować algi kombu?
Moczyć w wodzie przez 20 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 20 minut. Po namoczeniu Kombu powiększa swoją objętość do siedmiu razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 35 - 40 minut.
Składniki
algi morskie kombu* (Laminaria ochroleuca)
*certyfikowany składnik ekologiczny
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna: 183,5 kcal / 759,6 kj
Tłuszcz: 2,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,59 g
Węglowodany: 16,4 g
- w tym cukry: < 0,5 g
Błonnik: 35,3 g
Białko: 7,1 g
Sód: 2,35 g
Informacje dodatkowe
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Posiada certyfikat BIO.