ALGI MORSKIE SUSZONE - NORI PŁATKI BIO 25 g - PORTO MUINOS
Produkt wytworzony z wodorostów Nori, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C), pocięty i zapakowany.
- Biały nalot może wynikać z naturalnie występującej soli.
- Pieczone mogą być spożywane jako przekąska.
- Pieczone i rozdrobnione jako przyprawa.
- Gotowane jako dodatek do zup, kremów, krokietów, placków, a także jajecznicy, ryżu czy gulaszu.
- Najbardziej lekkostrawne, o czerwonej barwie. Zawierają najwięcej białka spośród wszystkich wodorostów oraz uważane są za najsmaczniejsze.
- Suszone w temperaturze poniżej 42°C.
SKŁADNIKI
- algi moskie Nori* (Porphyra spp.) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓBPRZYGOTOWANIA
Moczyć w wodzie przez 5 minut. Po namoczeniu Nori powiększa objętość do czterech razy w stosunku do swojej suchej wagi. Gotować według uznania ok. 5 minut. Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna: 909 kJ/ 306 kcal
- Tłuszcz: 1,1 g;
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,49 g;
- Węglowodany: 7,1 g;
- w tym cukry: < 0,5 g;
- Błonnik: 22,9 g;
- Białko: 33,2 g;
- Sól: 0,7g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.