ALGI MORSKIE JAPOŃSKIE KRYSZTAŁY 20 gr Ulotka Gratis
KUPUJĄC 3 SZTUKI A ZAPŁACISZ TYLKO ZA 2 SZTUKI !!!!
Jak hodować kryształki japońskie i przygotowywać wodny kefir
Podzielę się nadmiarem alg które bardzo szybko się rozmnażają
Wysyłam od poniedziałku do środy. Mogę wysłać na życzenie w każdy inny dzień -w takim przypadku proszę o informacje w jaki dzień mam wesłać algi
.
Aby zdrowo hodować kryształki japońskie (algi morskie) i efektywnie produkować wodny kefir należy unikać kontaktu z metalem, a używać wyłącznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych. Do tego celu potrzebne są tylko:
- Starter kryształków (20 gr kryształków na litr posłodzonej wody)
- Około 1 litra letniej wody (mineralnej niegazowanej lub zwykłej wody z kranu po przegotowaniu – w przypadku kranówki najlepiej jest używać filtra, aby ograniczyć ilość chloru zawartego w wodzie) – ideałem byłaby czysta woda np. źródlana;
- Około 4 łyżeczek cukru;
- 6-8 sztuk rodzynek (zamiennie można użyć suszonej figi lub dwóch suszonych moreli)
- Szklany słoik lub pojemnik z oddychającym wieczkiem (może być gaza, ściereczka lub ręcznik papierowy zamiast wieczka);
- Niemetalowe sitko;
- Niemetalowa łyżka.
ZASADY HODOWLI
- Kryształki japońskie przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku.
- Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym cukier niewielką ilością gorącej wody i rozmieszaj cukier aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Dopełnij słodki roztwór zimną wodą, aby otrzymać około 1 litra słodkiego płynu o letniej temperaturze.
- Dodaj do słoika z gotowym płynem dwie łyżki przepłukanych kryształków oraz suszone owoce (6-8 rodzynek lub dwie morele lub suszoną figę).
- Słoik lub naczynie przykryj gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale także zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
- Odstaw naczynie na 24-48 godzin w ciepłe miejsce.
- Po 24-48 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko – napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby). Można pokusić się o przygotowanie smakowego kefiru wodnego – przepisy wkrótce w kolejnych wpisach.
- Kryształki przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku.
- Ponownie przygotuj słodki płyn i zalej nim kryształki dodając suszone owoce (owoce zmieniaj raz w tygodniu).
- itd.
Zapraszam do obejrzenia filmu pokazującego codzienną procedurę opieki nad kryształkami– aby obejrzeć kliknij w obrazek poniżej.
UWAGI:
Optymalna temperatura hodowli to 18-25 °C (temperatura pokojowa).
Do hodowli kryształków używaj niemetalowych przedmiotów !!!
Woda stosowana do hodowli to najlepiej krystalicznie czysta woda źródlana świeżo pobrana ze źródła. Można z powodzeniem jednak używać niegazowanej wody mineralnej lub po prostu przegotowanej wody z kranu. Kranówkę przed przegotowaniem dobrze jest wcześniej przefiltrować w filtrze do wody.
Owoce (rodzynki, morele lub figi) zmieniamy raz na tydzień.
Kurację zaczynamy od picia małych ilości wodnego kefiru i uważnie obserwujemy reakcję własnego organizmu na probiotyki, które wraz z kefirem zasiedlać będą układ pokarmowy. Dzięki stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek wodnego kefiru uniknąć można czasem występującej zbyt gwałtownej reakcji (np. zbyt wolnych stolców) na początku stosowania kuracji.
Kuracja może trwać dowolnie długo, lecz skutki odczuwalne powinny być po kilku pierwszych miesiącachstosowania (4-6 m-cy).
Podczas hodowli kryształki rosną i zwiększają swoją objętość, więc można się nimi podzielić lub produkować i wypijać większe ilości napoju, czy spożytkować jego nadmiar zgodnie z podanymi na stronie przepisami.
Zalewając większą ilość kryształków mniejszą ilością płynu skracamy czas produkcji napoju (np. po 12h zamiast po 24h). Prawidłowo powinien on mieć smak podobny do odgazowanego lekko musującego szampana (proporcja 2 łyżki kryształków na 1 litr płynu po 24 h). Jeśli kryształków jest dużo, a płynu mało, to napój otrzymamy szybciej, a przetrzymując dłużej kryształki 24 godzinna fermentacja będzie bardzo zaawansowana, a smak napoju bardziej kwaśny/octowy.
Kryształki japońskie można mrozić lub suszyć, jeśli planowana jest np. dłuższa przerwa w piciu wodnego kefiru.
Informacje ogólne
Kryształki japońskie wytwarzają tzw. wodny kefir – zdrowy probiotyczny napój, którym delektować się można całą rodziną (dorośli i dzieci). To doskonała alternatywa dla słodzonych napojów gazowych czy nawet większości oferowanych na rynku soków (często są one dosładzane i chemicznie konserwowane i barwione). Zwłaszcza w przypadku małych pociech ważne jest, aby nie dostarczać rosnącym organizmom konserwantów oraz sztucznych barwników i dodatków smakowych zawartych w popularnych reklamowanych napojach dla dzieci. Czy zdrowy napój przyrządzony własnoręcznie z kontrolowanych przez nas samych składników, bogaty w substancje odżywcze oraz zawierający pożyteczne bakterie poprawiające prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu nie jest wymarzoną propozycją dla tych, którzy chcą o siebie zadbać w czasach masowej konsumpcji niezbyt zdrowej żywności?
Kefir wodny to doskonałe rozwiązanie:
- dla dzieci zamiast słodzonych napojów;
- dla osób z nietolerancją białka mlecznego, którzy nie mogą pić mlecznego kefiru;
- dla osób na diecie z wykluczeniem produktów mlecznych (np. weganie – mogą w ten sposób uzupełniać niedobory witaminy B12);
- dla osób skarżących się na problemy z układem trawiennym;
- dla osób pragnących oczyścić organizm z toksyn;
- dla osób cierpiących na chroniczne zmęczenie i problemy natury emocjonalnej;
- i wiele, wiele innych … (pełen tekst o zdrowotnych właściwościach wodnego kefiru będzie stanowił osobny wpis – dostępny w najbliższym czasie)
Kryształki japońskie zwane także algami morskimi są kulturami różnych szczepów zdrowych bakterii i drożdży. Te mikroorganizmy żyją ze sobą w układzie symbiotycznym, a substancją w której są one połączone jest wytwarzany przez bakterie polisacharyd (powstający z glukozy dekstran). Tworzą w ten sposób stabilną strukturę przypominającą kryształek o nieregularnym kształcie i dość dużej przejrzystości. Organizmy te odżywiają się cukrem i produkują kwas mlekowy, alkohol (zaw. ok.1,5%) oraz dwutlenek węgla. W ten sposób z posłodzonej wody potrafią one wytworzyć smaczny lekko gazowany fermentowany napój – tzw. wodny kefir.
Kryształki kefiru wodnego nie syntetyzują galaktozy, w przeciwieństwie do ziaren kefirowych grzybka tybetańskiego fermentujących mleko (kefiran zawiera nie tylko glukozę, ale i galaktozę). Stąd algi morskie (karmione słodką wodą , a nie zawierającym laktozę mlekiem) są pozbawione charakterystycznej dla grzybka tybetańskiego śluzowej otoczki i nieco „gumowatej” dość elastycznej konsystencji. Są raczej gładkie i śliskie, a pod naciskiem kruszą się.
Kryształki barwią się pod wpływem barwników zawartych w sokach, którymi często dosmacza się bazowy wodny kefir.
Wodny kefir – bogactwo probiotyków
i
Probiotyki to, jak podaje Wikipedia „(…) kultury bakteryjne lub drożdży (…), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez stymulację systemu immunologicznego oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej (…).”
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) probiotyki to “żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza.
Do probiotyków należą głównie bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz inne drobnoustroje m.in. drożdżaki Saccharomyces.
Probiotyki mają zdolność przetrwania procesów trawiennych człowieka, dlatego są w stanie dotrzeć do jelita grubego w stanie żywym. Tam osiedlają się i namnażają oraz działają pozytywne na przewód pokarmowy i stan zdrowia całego organizmu.
Bakterie probiotyczne spożywane są na całym świecie wraz z tradycyjnymi produktami żywnościowymi. Pokarmy bogate w probiotyki, to m.in. kefiry, jogurty, kiszonki (jak kapusta czy kiszone ogórki) oraz inne rodzaje żywności fermentowanej (np. sery).
Warto nadmienić, że nie wszyscy mogą lub lubią przetwory mleczne czy kiszonki, w tym także wspaniały pod względem zawartości korzystnych bakterii, kefir. Myślę tutaj np. o osobach cierpiących na nietolerancję białka mlecznego czy weganach, którzy ze względów ideologicznych nie spożywają produktów mlecznych, czy dzieciach, którym czasem trudno jest zaproponować smaczną i atrakcyjną dla nich formę bogatej w probiotyki „zdrowej żywności”. Dla tych wszystkich osób oraz każdego, kto poszukuje nowych smaków i zróżnicowanych produktów o bogatych walorach zdrowotnych doskonałą propozycją jest probiotyczny napój sporządzony z kryształków japońskich.
Poniżej w tabeli podane są najbardziej typowe rodzaje bakterii (w tym probiotycznych) oraz probiotycznych drożdży wyizolowane z kryształków japońskich oraz otrzymanego z nich wodnego kefiru.
Lactobacillus
Lactobacillus galactose
Lb. brevis
Lb. casei subsp. casei
Lb. paracasei subsp. paracasei
Lb. casei subsp. ramos
Lb. casei subsp. tolerant
Lb. coraciiform subsp. torquens
Lb. fructose
Lb. hilarities
Lb. homophobia
Lb. plantarum
Lb. pseudo plantarum
Lb. admonishes
Lactococcus
Streptococcus cremeris
Str. faecalis
Str. lactis
Leuconostoc mesenteroides
Pediococcus damnosus
Drożdże:
Saccharomyces cerevisiae
Sacc. florentinus
Sacc. pretoriensis
Candida valida
C. lambica
Kloeckera apiculata
Hansenula yalbensis
Wodny kefir można spożywać zarówno w jego podstawowej formie, jak i przyrządzać na jego bazie pyszne i orzeźwiające napoje o różnych smakach.
Zapraszam takżę do lektury artykółów na temat:
- udowodnionych naukowo właściwości zdrowotnych i zastosowań probiotyków w leczeniu różnych schorzeń;
- możliwości przyrządzania smakowych napojów na bazie kefiru wodnego z kryształów japońskich.
Probiotyki w leczeniu i profilaktyce niektórych chorób
Wodny kefir z kryształków japońskich zawiera bogactwo bakterii o korzystnym działaniu zdrowotnym. Bakterie te w istotny sposób wpływają na regulację zaburzeń przebiegu wielu procesów biochemicznych zachodzących w przewodzie pokarmowym, które rzutują na zdrowie człowieka, a spowodowane są nieprawidłowym składem mikroflory jelitowej. Jak potwierdzają liczne badania, bakterie określane mianem probiotyków m.in.:
- pomagają w utrzymaniu równowagi flory bakteryjnej jelit, co udowodniono odgrywa istotną rolę w patogenezie chorób (szczególnie układu pokarmowego, ale także moczowego, płciowego, czy odpornościowego),
- stymulują system immunologiczny,
- chronią przed kolonizacją bakterii patogennych (np. tworząc niskie pH), grzybów oraz przyczyniają się do ich eliminacji,
- chronią organizm przed wpływem substancji zanieczyszczających, tworząc barierę ochronną zapobiegającą wniknięciu do krwiobiegu substancji szkodliwych,
- neutralizują działanie produktów ubocznych przemiany materii,
- wykazują działanie lecznicze w różnych zaburzeniach przewodu pokarmowego, którym towarzyszą biegunki,
- posiadają zdolność do zapobiegania reakcjom alergicznym,
- przyśpieszają perystaltykę jelit, zwłaszcza u osób z zaparciami
- wspomagają tworzenie w jelitach niektórych witamin (a szczególnie witamin K i B12).
Poniżej szerzej opisano pozytywny wpływ probiotyków w następujących aspektach:
Zapobieganie zakażeniom jelitowym (np. ostre biegunki, salmonella, czerwonka, zakażenia wirusowe, jak rotawirusy) – działanie podobne do antybiotyku bez jego skutków ubocznych.
Poprzez wytwarzanie kwasów organicznych, nadtlenku wodoru oraz bakteriocyn (nizyna, acidolina, acidofilina, lactacyna, lactocydyna, reuteryna, laktolina i enterocyna) hamowany jest rozwój organizmów patogennych wywołujących zakażenia jelitowe. Duża aktywność antybakteryjna związana jest:
- z obniżeniem pH poniżej optymalnego dla niekorzystnych mikroorganizmów;
- wykorzystywaniem składników pokarmowych niezbędnych do wzrostu i rozwoju patogennych drobnoustrojów, co hamuje ich rozwój
- oraz budowanie na ściankach jelit barykad dla organizmów patogennych, co uniemożliwia im przedostawanie się do krwioobiegu.
Infekcja Helicobacter Pylori
Na osobny komentarz zasługuje zakażenie Helicobacter Pylori, która w ostatnim czasie zwiększa swoją odporność na stosowane antybiotyki. Badania wykazały, że przyjmowanie probiotyków równolegle kuracją antybiotykową przeciwko Helicobacter Pylori, zwiększa prawdopodobieństwo zwalczenia zakażenia. Grupa przyjmująca oprócz leczenia farmakologicznego również probiotyki zanotowała 87% skuteczność i była to wartość o 17% większa niż w grupie, gdzie probiotyki nie były podawane.
Biegunka po antybiotykoterapii
Stosowanie antybiotyków w leczeniu różnych chorób odbija się niekorzystnie na komórkach jelita cienkiego (budujących nabłonek błony śluzowej jelita i biorących udział w procesie wchłaniania z jelita cienkiego do krwi) oraz pośrednio zaburza pracę jelit poprzez zmianę składu mikroflory jelitowej. Antybiotyk to broń masowego rażenia – niszczy wszystko – i to co złe, i to co dobre. Bakterie fizjologiczne po antybiotykoterapii są w dużym stopniu przetrzebione, co stwarza korzystne warunki do rozwoju i przerostu organizmów patogennych, m.in. Clostridium difficile, Pseudomonas, Proteus oraz Candida albicans. Te zmiany doprowadzają u kilkunastu procent osób leczonych antybiotykami do wystąpienia biegunki o różnym nasileniu.
Dostarczanie korzystnych bakterii probiotycznych jest ważne nie tylko u wszystkich cierpiących na biegunkę po antybiotykoterapii, ale także profilaktycznie podczas antybiotykoterapii (równolegle z antybiotykiem), aby zapobiec wystąpieniu powikłań. Probiotyki odbudowują zaburzoną równowagę flory bakteryjnej w jelicie i hamują namnażanie patogenów.
Zaparcia
Przyczyną zaparć często są zaburzenia składu mikroflory jelitowej. Obniżenie ilości probiotycznych bakterii w jelicie grubym sprzyja zmniejszeniu produkcji krótko-łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które stymulują pracę jelit na drodze chemicznej oraz wpływają rozmiękczająco na stolec. Przyczyną zaparć może być także niedobór błonnika pokarmowego, który chłonąc wodę rozmiękcza masy kałowe. Podobnie jak błonnik działają fruktooligosacharydy – sprzyjają rozmiękczaniu masy stolca oraz dzięki stymulacji namnażania bifidobakterii, zakwaszaniu treści jelitowej i stymulacji pracy jelit.
Podawanie probiotyku w połączeniu z prebiotykiem (np. błonnik pokarmowy) jeszcze intensywniej stymuluje perystaltykę jelit.
Nieswoiste zapalne choroby jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenia jelit)
W związku z działaniem przeciwzapalnym probiotyków i regeneracyjnym działaniem korzystnych bakterii na błonę śluzową jelit oraz ze zmniejszaniem przepuszczalności błony jelitowej dla antygenów przypuszcza się, że zaburzenie składu mikroflory jelitowej, może być także czynnikiem inicjującym rozwój nieswoistych zapaleń jelit.
Zachwianie równowagi w składzie flory bakteryjnej prowadzące do zaburzeń układu immunologicznego i stanu zapalnego jelit, to prawdopodobnie jedna z kluczowych przyczyn choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelit. Wyrównanie składu fizjologicznej flory jelitowej u chorych przynosi pozytywne efekty.
Potwierdzono w badaniach także, że podawanie probiotycznych bakterii skutecznie chroni przed nawrotem zapalenia uchyłka zespolenia krętniczo-odbytniczego u chorych z wrzodziejącym zapaleniem jelit. Wśród osób otrzymujących probiotyki nawroty choroby występowały jedynie u 15%, podczas gdy w grupie przyjmującej placebo u 100% osób.
Immunomodulacja, immunostymulacja – pobudzanie systemu odpornościowego
Regularne dostarczanie organizmowi probiotyków mobilizuje do walki układ odpornościowy pobudzając wytwarzanie przeciwciał. Działanie w tym zakresie polega na:
- wzmacnianiu fagocytozy, która jest metodą obrony przed organizmami chorobotwórczymi,
- zwiększaniu aktywności komórek biorących udział w układzie fagocytującycm (makrofagów) i limfocytów,
- zwiększaniu syntezy i aktywności przeciwciał klasy sIgA w przewodzie pokarmowym (są one podstawowym mechanizmem odpornościowym mającym miejsce w obrębie błony śluzowej jelit),
- promowanie różnicowania się i rozwoju linii komórek Th1 i przywracanie równowagi między Th1 i Th2, produkcja substancji cytoprotekcyjnych i peptydów czynnościowych.
Zapobieganie i leczenie alergii (w tym atopowe zapalenie skóry, astma oraz infekcje układu oddechowego o podłożu alergicznym)
Brak równowagi w składzie mikroflory jelitowej wraz z obniżeniem ilości bakterii kwasu mlekowego może wpłynąć na powstawanie objawów alergii na drodze wielu mechanizmów. Pozytywny wpływ probiotyków w chorobach alergicznych polega m.in. na:
- poprzez pobudzenie syntezy IgA, IgG oraz aktywacje limfocytów T i makrofagów stymulowana zostaje ogólna lub miejscowa odpowiedź immunologicznej,,
- stymulowaniu syntezy mucyn – białka te wiążą się z patogenami jako część układu odpornościowego.
- zmniejszaniu przepuszczalności błony śluzowej jelit,
- eliminowaniu bakterii patogennych,
- obniżenie produktywności antygenów,
- stymulowaniu produkcji TGF-beta, hamującego reakcję alergiczną zależną od limfocytów Th2.
Powiązanie między stanem mikroflory jelitowej a rozwojem alergii oraz zmniejszenie objawów klinicznych alergii, jeżeli w terapii zastosowano probiotyk, potwierdzono w wielu badaniach. Przywrócenie równowagi mikroflory jelitowej poprzez podawanie probiotyku zmniejsza ryzyko rozwoju atopowego zapalenia skóry u niemowląt z dodatnim wywiadem rodzinnym w kierunku atopii. W jednym z badań poddano testowi 132 kobiety między 36 a 38 tygodniem ciąży, a następnie ich dzieci. Potwierdzono, że podawanie probiotyków kobietom dwa-cztery tygodnie przed porodem, a następnie ich dzieciom przez sześć miesięcy istotnie zmniejsza ryzyko zachorowania tych dzieci na atopowe zapalenie skóry w okresie dwóch lat.
Z uwagi na stymulowanie wydzielania IgA przez limfocyty i zdolności fagocytarnych makrofagów, przewidywano, że profilaktyczne podawanie probiotyków powinno zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby układu oddechowego u dzieci. Po przebadaniu ponad 500 zdrowych dzieci w wieku 1-6 lat uczęszczających do żłobka lub przedszkola, potwierdzono to przypuszczenie. W grupie dzieci otrzymujących probiotyki przez siedem miesięcy, stwierdzono istotne statystycznie zmniejszenie częstości infekcji układu oddechowego w odniesieniu do dzieci, które ich nie otrzymywały.
Probiotyki są często niedoceniane przez lekarzy alergologów, tymczasem są już dowody naukowe potwierdzające korzystne działanie probiotyków zwłaszcza w przypadku alergii pokamowej.
Łagodzenie objawów nietolerancji laktozy
U osób z nietolerancją laktozy – cukru mlecznego, nagromadzenie niemetabolizowanej laktozy skutkuje dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Nie jest wskazana całkowita eliminacja tego cukru z diety, gdyż bierze on udział we wchłanianiu wapnia. Potwierdzono w wielu badaniach, że probiotyki łagodzą objawy tej dysfunkcji. Osoby, u których występują objawy nietolerancji laktozy, powinny spożywać fermentowane napoje, gdyż zawarte w nich bakterie mają zdolność nadtrawiania laktozy (uwalniają beta-galaktozydazę), a ponadto stymulują wydzielanie enzymu trawiącego laktozę (laktazy) w ścianie jelit. Mechanizm działania w poprawie trawienia laktozy jest więc podwójny.
Zakażenia układu moczowego
Szczepy probiotycznych bakterii hamują namnażanie oraz przyleganie patogennnych bakterii do powierzchni nabłonka dróg moczowych i pochwy. Różne szczepy wykazują różną skuteczność w odniesieniu do różnych uropatogenów. Potwierdzono badaniami, że bakterie kwasu mlekowego (Lactobakterie) najsilniej hamowały wzrost Pseudomonas aeruginosa.
Potencjalny wpływ antykancerogenny na raka jelita grubegooraz pęcherza moczowego
Pełny mechanizm działania antykancerogennego probiotyków nie jest jeszcze do końca jasny – trwają badania. Udowodniono natomiast ograniczenie rozwoju bakterii jelitowych produkujących enzymy fekalne, które biorą udział w syntezie związków karcynogennych (glukuronidaza, nitroreduktaza) i innych substancji toksycznych w jelitach. Działanie blokujące te procesy prawdopodobnie polega na wytwarzaniu substancji antykancerogennych: chromocyna A3, sarkomycyna, neokarcinomycyna oraz na rozkładzie substancji prokancerogennych: azobarwników, aflatoksyn, nitrozoaminy oraz azotynów.
W przeprowadzonych badaniach probiotyczna bakteria Lactobacillus casei zmniejszał ryzyko nawrotu raka pęcherza moczowego.
Podawanie probiotyku z prebiotykiem (np. błonnik pokarmowy) intensywniej stymuluje perystaltykę jelit i skraca czas kontaktu komórek jelitowych z karcynogenami.
Obniżenie poziomu cholesterolu
U osób z wysokim poziomem cholesterolu (hipercholesterolemia) wykazano poprawę profilu lipidowego. Właściwości antycholesterolowe polegają na absorpcji cholesterolu w obecności kwasów żółciowych oraz zmniejszaniu absorpcji tłuszczu z przewodu pokarmowego (tym samym obniżeniu cholesterolu we krwi) poprzez zdolność rozkładu kwasu taurocholowego i glikocholowego w warunkach beztlenowych.
Przewlekłe infekcje grzybicze i bakteryjne (w tym pochwy)
Poprzez zakwaszenie środowiska, produkcję naturalnych substancji antybakteryjnych i antywirusowych oraz przywrócenie równowagi mikroflory fizjologicznej zahamowany zostaje rozwój szkodliwych, patogennych bakterii oraz obserwuje się zmniejszone nasilenie nawrotów infekcji związanych z przerostem bakterii oraz grzybów niekorzystnie działających dla organizmu (w tym candida albicans powodująca m.in. grzybicę pochwy), które często kolonizują także nie tylko jelita i przewód pokarmowy, ale także inne obszary organizmu (w tym często jamę ustną – zwłaszcza u dzieci czy drogi rodne u kobiet).
Wykazano skuteczność podawania probiotyków w przewlekłych stanach zapalanych pochwy, w szczególności wywołanych przez Candida albicans. W jednym z badań zaobserwowano znacznie mniejszą kolonizację Candida w pochwie u kobiet stosujących doustne probiotyki. Stosowanie doustne probiotyków w zapaleniu pochwy u kobiet ma również takie uzasadnienie, że wiele patogenów zakażających drogi rodne pochodzi z przewodu pokarmowego.
W odniesieniu do problemów z bardzo częstymi infekcjami grzybiczymi pochwy u kobiet spowodowanymi przerostem candida (kandydoza, drożdżyca) warto wspomnieć także o możliwości stosowania nie tylko doustnego, ale i miejscowego probiotycznych bakterii przywracających pożądane pH i kolonizujących nabłonek śluzówki.
Leczenie i zapobieganie próchnicy
Istnieją przesłanki, iż bakterie probiotyczne mogą wpływać na patogenną mikroflorę jamy ustnej i przez to zmniejszać ryzyko wystąpienia próchnicy. Naukowcy japońscy (Journal of Periodontology) twierdzą, że regularne dostarczanie probiotyków zmniejsza ryzyko chorób dziąseł. Próchnica powodowana jest przez paciorkowce Streptococcus mutant, a wzrost tych paciorkowców potrafią zahamować substancje wydzielane przez korzystne bakterie probiotyczne. Ograniczając liczebność odpowiedzialnych za rozwój próchnicy paciorkowców probiotyczne bakterie wspomagają profilaktykę oraz leczenie tej choroby.
Inne
Ponadto regularne dostarczanie probiotyków (np. picie napoju probiotycznego, jakim jest wodny kefir z kryształków japońskich) wpływa korzystnie na szereg innych funkcji w organizmie, np.:
- przyspiesza trawienie białek mleka;
- zwiększa wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i innych pierwiastków;
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych;
- przyspiesza perystaltykę jelit;
- dostarcza witaminy PP, kwasu foliowego, witaminy H i witaminy B6;
- przywraca równowagę naturalnej mikroflory jelitowe likwidując takie dolegliwości trawienne, jak zgaga, wzdęcia, gazy, zaparcia, biegunki;
- wpływ na obniżenie produkcji fibrynogenu – białka, którego nadmiar we krwi przyczynia się do powstawania zakrzepów, powodujących np. zawał serca;
- działanie przeciwzapalne;
- zmniejszanie negatywnych skutków zażywania znacznej ilości leków zanieczyszczenia środowiska, stresu oraz palenia tytoniu;
- zmniejsza ilość szkodliwych toksyn produkowanych przez drobnoustroje jelitowe.
PODSUMOWANIE
Liczne badania naukowe potwierdzają, że zaburzenie składu mikroflory jelitowej odgrywa kluczową rolę w etiopatogenezie niektórych chorób, szczególnie układu pokarmowego. Współczesne tempo życia, nieprawidłowa dieta pozbawiona błonnika, stresy oraz coraz powszechniejsze antybiotykoterapie obniżają ilość fizjologicznych bakterii w jelicie, a zwiększa się liczba bakterii chorobotwórczych. Może się to objawiać bólami w jamie brzusznej, wzdęciami, biegunkami i zaparciami. Dodatkowo następuje obniżenie odporności i zwiększenie skłonności do rozwoju alergii.
Podawanie probiotyków to bezpieczna, naturalna i skuteczna metoda leczenia wymienionych dolegliwości. Niestety, bakterie probiotyczne trzeba dostarczać stale. Zjedzenie zatem kiszonki czy jednorazowe wypicie kefiru raz na tydzień nie działa jak jednorazowe szczepienie. Probiotyki trzeba dostarczać do organizmu regularnie.
Dlatego polecam wszystkim uczynienie z własnej hodowli kryształków japońskich nieustannego małego zakładu produkującego codzienną porcję tych korzystnych bakterii w pysznym napoju, który zamiast kupionych w sklepie kolorowanych napojów spożywać będziemy my i nasze dzieci.
Regularnie i (…) ze smakiem – DLA ZDROWIA!!!
Algi morskie na twarz
Maseczka drożdżowa
10 dag świeżych drożdży i łyżkę alg morskich zmieszać z mlekiem. Nałożyć na twarz i dekolt, zmyć po 10 minutach.
Maseczka ziołowa
Łyżkę zmielonych ziół (skrzypu, rumianku, siemienia lnianego) zalać niewielką ilością wrzątku. Po ostygnięciu dodać do ziół łyżkę alg, nałożyć na 10-15 minut, po czym zmyć.
Maseczka z płatków owsianych
Łyżkę płatków owsianych i łyżkę alg rozetrzeć na papkę z przegotowaną wodą, dodać kilkanaście kropli soku z cytryny. Maskę zmyć po 20 minutach.
Maseczka jogurtowa
Zmieszać łyżeczkę jogurtu naturalnego z 1 łyżką mleka i 1 łyżką alg, nałożyć na twarz i zostawić do wyschnięcia, po czym zmyć wodą.
Maseczka miodowo-jabłkowa
Zetrzeć drobno kawałek jabłka, dodać 1 łyżkę płynnego miodu i 1 łyżkę alg. Przygotowaną masę nałożyć na twarz na 20 minut. Spłukać letnią wodą.
Maseczka morska
Zmieszać 1 łyżeczkę spiruliny z 1 łyżeczką rozdrobnionych kryształów japońskich. Dodać trochę wody z alg i wymieszać do konsystencji gęstej papki. Nałożyć na twarz na ok. 15-20 minut, po czym spłukać letnią wodą.
Algi morskie na cellulit
Peeling antycellulitowy
3 łyżki mielonej kawy, 3 łyżki soli jodowanej, 3 łyżki płatków owsianych i 3 łyżki alg morskich wymieszać z wodą tak, by powstała papka. Dwa razy w tygodniu smarować miejsce z cellulitem, spłukać, wetrzeć nawilżająco-ujędrniający krem.
Algi antycellulitowe
Algi połączyć w proporcji 1:3 z letnią wodą i lekko wmasować lub nałożyć pędzlem na miejsca przeznaczone do zabiegu. Ciało obłożone algami można owinąć folią spożywczą albo zastosować koc termiczny na 30-40 minut. Po zmyciu wklepać krem antycellulitowy. Zabieg należy powtórzyć 6-8 razy, 1-2 razy w tygodniu.
Algi morskie na włosy
Maseczka wygładzająca włosy
2 łyżki siemienia lnianego wsypać do garnuszka, dodać trochę wody z alg. Zagotować do momentu powstania żelu. Dodać płatków owsianych i pół szklanki alg. Nałożyć na włosy na 1 godzinę. Spłukać.
Maseczka na wypadające włosy
Zmieszać: żółtko, sok z połowy cytryny, 2 łyżki nafty kosmetycznej, 1 łyżkę oleju rycynowego i 3 łyżki alg morskich. Mieszankę nałożyć na włosy na ok. 2 h, umyć włosy dokładnie szamponem.
ALGI MORSKIE JAPOŃSKIE KRYSZTAŁY
Jak hodować kryształki japońskie i przygotowywać wodny kefir
Podzielę się nadmiarem alg które bardzo szybko się rozmnażają
Wysyłam CODZIENNIE od poniedziałku do piątku
oczywiście na życzenie mogę wysłać w wyznaczony dzień w tym celu proszę napisać jaki ma być dzień nadania.
Aby zdrowo hodować kryształki japońskie (algi morskie) i efektywnie produkować wodny kefir należy unikać kontaktu z metalem, a używać wyłącznie przedmiotów szklanych, plastikowych lub drewnianych. Do tego celu potrzebne są tylko: