Algi morskie
Algi morskie to glony o nazwie listownica (Laminaria Japonica)Algi są pocięty na drobne paseczki i zamarynowany. Ma kwaskowy, lekko pikantny smak i charakterystyczny, "glonowaty/morski" zapach.
Są składnikiem wielu potraw kuchni chińskiej i japońskiej.
Składniki sałatki: algi morskie, nasiona sezamu.
Waga: 200 g
Kraj producenta: Ukraina
Algi morskie, zdrowe, dietetyczne, wegańskie pyszności
Algi na Dalekim Wschodzie znane są od wieków.
Już w starożytnych Chinach i Japonii ludzie byli świadomi użyteczności alg morskich dla zdrowia. Najnowsze badania, tylko to potwierdzają. Algi, cenione są przede wszystkim za wysoką zawartością jodu, spożycie 30 g całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na jod.
W innych rejonach świata zainteresowano się algami stosunkowo niedawno.
Błyskawicznie zrobiły furorę – głównie w kosmetyce, ale także w farmacji i dietetyce. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne mają algi.
Algi zielone, czerwone, brunatne – kolor morskich wodorostów (alg) zależy od głębokości, na jakiej rosną, i ilości docierającego do nich światła słonecznego. To zaś, plus temperatura wody i rodzaj wybrzeża decydują o różnorodności i ilości zawartych w algach składników odżywczych. A jest w nich niemal wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm.
Z uwagi na bogactwo łatwo przyswajalnych minerałów warto włączyć algi do swojej diety.
Algi stanowią źródło wielu składników odżywczych, w formie najłatwiej przyswajalnej przez nasz organizm.
Smaczne i wartościowe, bogate w rzadkie, mikroelementy,takie jak jod,selen, wnoszące nowy, ciekawy smak do naszych potraw.
Doskonałe jako dodatek do sałatek, zup, mięs, sushi czy wielu innych dań.
Algi podbijają świat - ich wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne zdobywają im szerokie rzesze zwolenników
Przede wszystkim bogactwo łatwo przyswajalnych makro- i mikroelementów (m.in. sód, wapń, potas, chlor, siarka, fosfor, jod, żelazo, fluor, miedź, selen, mangan, nikiel), witaminy (C, z grupy B, w tym kwas foliowy, E, beta-karoten) i wysokiej jakości białko.
W zielonych wodorostach jest kwas alfa-linolenowy, a w czerwonych – kwas eikozapentaenowy, którego głównym źródłem w naszej diecie są ryby morskie. Algi to także bogactwo błonnika i protein.
Dlatego z pozoru niepozorne wodorosty stały się hitem kosmetycznym i dietetycznym, są też coraz bardziej doceniane w lecznictwie.
Najnowsze badania, tylko to potwierdzają. Algi, cenione są przede wszystkim za wysoką zawartością jodu, spożycie 30 g całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na jod.
• Wysoka zawartość jodu hamuje rozwój stwardnienia naczyń.
• Jod normalizuje aktywności gruczołu tarczycy, od którego w znacznym stopniu zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego.
• Regularne spożywanie alg działa antymiażdżycowo i pomaga zmniejszyć wskaźnik protrombinowy (wskaźnik krzepliwości krwi) o więcej niż 10%, ze względu na obecność witamin z grupy B i C.
• Algi uwalniają organizm z radionuklidów, soli metali ciężkich, toksyn i nadmiaru cholesterolu.
• Badania naukowe wskazują, iż regularne spożywanie alg zapobiega nowotworom, ponieważ zwierają one substancję czynną o nazwie polisacharyd, który ma stymulujący wpływ na układ odpornościowy.
• Systematyczne jedzenie alg poprawia przemianę materii, poprawia koloryt skóry oraz wzmacnia cebulki włosów.
• Algi są stosowane do zapobiegania i leczenia wola endemicznego
Algi: bogate źródło minerałów
Algi, zależnie od rodzaju, zawierają o wiele więcej składników mineralnych niż rośliny lądowe.
Duże stężenie naturalnego jodu pomaga w stymulacji gruczołu tarczycowego, a więc energia tych produktów jest zużyta zanim odłożą się w postaci tłuszczu.
Jednocześnie minerały działają jak elektrolity, łamiąc wiązania chemiczne, które sklejają komórki tłuszczu, pomagając uwolnić się uwięzionym odpadkom.
Składniki: algi morskie (kraj pochodzenia: Chiny) (85%), olej słonecznikowy, woda, cukier, sól, regulator kwasowości: kwas octowy; wzmacniacz smaku: E 621; substancja konserwująca: E 211.
Produkt może zawierać: skorupiaki, gluten, gorczyce, seler, sezam.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna: 98,1 kJ/23,4 kcal, tłuszcz – 0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,2 g, węglowodany – 4,2 g, w tym cukry – 0,8 g, białko – 0,5 g, sól – 1,5 g.
Masa netto: 200 g
Masa netto po odsączeniu: 170 g