ZESTAW ZAWIERA:
1x Al'Fez Pasta rose harissa różana ostra papryka 95g
1x l'Fez Perłowy kuskus kasza z pszenicy durum 200g
Al'Fez Pearl Couscous Kuskus Vege 200g
Kuskus perłowy jest podstawą w kuchni marokańskiej i bliskowschodniej - ma większe ziarna niż typowy kuskus i stanowi dobrą alternatywę dla ryżu i makaronu.
Dzięki swojej jędrnej, sprężystej konsystencji, kuskus perłowy stanowi świetną bazę dla gorących dań, takich jak tagine, ale może być również schłodzony i użyty do przygotowania szybkich, pysznych i satysfakcjonujących sałatek!
Skład:
mąka semolina z pszenicy durum (100%).
Energia:
1519 kJ/363 kcal, Tłuszcz: 1,5 g, w tym kwasy nasycone: 0,3 g, Węglowodany: 72 g, w tym cukry: 2,6 g, Błonnik: 2,2 g, Białko: 12 g, Sól: <0,1 g.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zagotuj 2 litry wody, lekko ją posól. Wsyp zawartość opakowania, zamieszaj i gotuj 11-12 minut. Odsącz z wody i podaj.
Waga: 200g
Al'Fez Pasta Rose Harissa 95g
Oryginalna pasta w orientalnym stylu – na bazie czerwonych papryk, z dodatkiem papryczek chili i płatków róży. Pasta Rose Harissa Al'Fez to połączenie subtelnej słodyczy różanych płatków i ciepłego aromatu wędzonego chilli.
- Orientalna mieszanka ziół i przypraw, o głębokim smaku i zapachu, doskonale komponuje się z daniami kuchni Bliskiego Wschodu – jest ciekawym dodatkiem do gulaszów i zup.
- Pastę Rose Harissa Al'Fez można dodawać też do kanapek, łączyć z jogurtem lub majonezem, aby przygotować dip o ciekawym smaku, wykorzystać do marynowania mięsa albo doprawienia kuskusu i ryżu.
Skład:
czerwone papryki (27%), woda, przecier pomidorowy, papryczki chilli (13%), olej rzepakowy, czosnek, ocet z białego wina, sól, cukier, skrobia modyfikowana z tapioki, płatki róży (1,3%), kmin rzymski, barwnik - karmel, kolendra, zagęszczony sok z cytryny.
Energia: 543 kJ/129 kcal, Tłuszcz: 9,0 g, w tym kwasy nasycone: 0,8 g, Węglowodany: 9,4 g, w tym cukry: 5,7 g, Białko: 3,0 g, Sól: 2,27 g.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych, a po otwarciu w lodówce i spożyć w ciągu miesiąca.
Idealna do przyprawienia sosów, marynat mięs oraz warzyw.
Pojemność: 95g
PRZEPIS - Szakszuka, jajka pieczone z soczewicą
Składniki (na 4 porcje):
- 1 cebula
- 400 g passaty pomidorowej
- 3 łyżeczki pasty Rose harissa Al’Fez
- 1 duży ząbek czosnku
- 150 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy (waga po odcieku)
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni (grzałka góra–dół).
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Na dużej żeliwnej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż 5 minut. Wlej passatę, dołóż pastę harissa, przeciśnięty przez praskę czosnek i soczewicę. Wymieszaj i gotuj 3 minuty.
- Dopraw sos soją i pieprzem, zrób w nim 4 wgłębienia i wbij jajka. Patelnię włóż do piekarnika i piecz 12 minut lub dłużej do preferowanego ścięcia żółtek. Podawaj z dodatkiem pieczywa.
PRZEPIS - Ciecierzyca z pieczonym kalafiorem i jogurtem koperkowym
Składniki (na 4 porcje):
- 4 grube plastry kalafiora
- sól i pieprz do smaku
- 250 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy (waga po odcieku)
- 200 g passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki pasty Rose harissa Al’Fez
- 2 łyżki oleju
- Sos koperkowy: 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kalafior ułóż na blasze do pieczenia, polej łyżką oliwy, oprósz solą i pieprzem. Piecz 20 minut w temp. 200 stopni z termoobiegiem, aż będzie miękki.
- Na patelni rozgrzej drugą łyżkę oleju, dodaj ciecierzycę, passatę i harissę. Gotuj 5 minut.
- Składniki sosu wymieszaj.
- Upieczone plastry kalafiora podawaj z dodatkiem ciecierzycy i sosu koperkowego.