ZESTAW ZAWIERA:
4x Al'Fez Sos Smokey Harrisa Chicken 450g
Sos pomidorowy Smokey Harrisa Chicken Al'Fez w pyszny sposób łączy w sobie pikanterię chili z nutką słodyczy i apetycznej wędzonki.
Taka kompozycja, w połączeniu z pomidorami, nadaje orientalnego charakteru każdej potrawie – szczególnie dobrze pasuje do dań z kurczakiem. Sos pomidorowy Smokey Harrisa Chicken Al'Fez to propozycja dla smakoszy kuchni Bliskiego Wschodu oraz każdego miłośnika łatwych do przygotowania, smacznych dań.
Skład:
woda, pomidory (30%), daktyle, cukier, pasta chili (4%) [mielone papryczki chili (4%), sól, kwas (kwas octowy)], olej rzepakowy, zagęszczony przecier pomidorowy (3%), przecier z czosnku, skrobia modyfikowana kukurydziana, przyprawy, czerwona cebula w proszku, zagęszczony sok cytrynowy, suszone kruszone czerwone papryczki chili, sól, kwas (kwas cytrynowy), suszony liść kolendry, ekstrakt z papryki.
Energia:
410 kJ/98 kcal, Tłuszcz: 3,9 g, w tym kwasy nasycone: 0,3 g, Węglowodany: 13,9 g, w tym cukry: 10,2 g, Białko: 1,1 g, Sól: 0,66 g.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
Przesmaż pokrojoną pierś z kurczaka na patelni przez 5 minut na niewielkiej ilości oleju. Dodaj sos Al’Fez i gotuj razem przez 20 minut, aż mięso będzie ugotowane. Podawaj na ciepło z kuskusem lub ryżem oraz garścią świeżej kolendry.
Pojemność: 4x450g
PRZEPIS - Tofu w sosie harissa
Składniki (na 4 porcje):
- 1 cebula
- 300 g naturalnego tofu
- 1 słoik sosu Smokey Harissa Al’Fez
- 1 opakowanie Kuskusu perłowego Al’Fez
- 4 łyżki oliwy
- pół cytryny
- pół szklanki pestek granatu
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 40 g obranych pistacji
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno posiekaj, tofu pokrój w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć cebulę oraz tofu, obsmaż na złoto. Wlej sos i gotuj 5 minut.
- Kuskus przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Dodaj do niego 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, pestki granatu, natkę i posiekane pistacje. Dopraw solą i pieprzem.
- Tofu podawaj z dodatkiem przygotowanego kuskusu.
PRZEPIS - Pieczone udka z kurczaka marynowane w sosie Smokey Harissa
Składniki na 4 porcje:
- 1 słoik sosu Smokey Harissa Al’fez
- 4 udka z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Udka przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, dodaj zawartość słoika z sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
- Mięso wyjmij z lodówki 30 minut przed planowanym gotowaniem. Na rozgrzanej patelni grillowej połóż udka, grilluj z każdej strony 10 minut lub dłużej, aż mięso przestanie być surowe w środku.