ZESTAW ZAWIERA:
2x Al'Fez Lebanese Falafel Vege 150g
Falafel to jedno z najpopularniejszych wegetariańskich i wegańskich dań na Bliskim Wschodzie, przyrządzane z ciecierzycy, ziół i przypraw, proste, ale pyszne danie.
Falafel jest powszechnie podawany w chlebku pitta lub płaskim chlebie. Na kulki falafelowe nakłada się sałatki, marynowane warzywa, ostry sos i sosy na bazie tahini. Falafel można również jeść samodzielnie jako przekąskę lub podawać jako część mezze.
Skład:
mąka z ciecierzycy (54%), bułka tarta [mąka pszenna (węglan wapnia, żelazo elementarne, amid kwasu nikotynowego, chlorowodorek tiaminy), woda, sól, drożdże], mieszanka przyprawowa w proszku (15%) [mąka pszenna, substancja spulchniająca – węglany sodu, przyprawy (kmin rzymski, pieprz cayenne, pieprz czarny, kolendra, kozieradka, kurkuma, imbir, kardamon), cebula, sucharki (mąka pszenna, sól, substancja spulchniająca – węglany amonu, czosnek, naturalne aromaty, mąka ryżowa, barwnik – kurkumina, ekstrakt z drożdży w proszku], cebula, pietruszka (1%).
Energia:
1431 kJ/339 kcal, Tłuszcz: 3,5 g, w tym kwasy nasycone: 0,6 g, Węglowodany: 63,9 g, w tym cukry: 5,4 g,
Błonnik: 10,7 g, Białko: 18,3 g, Sól: 3,8 g.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wsyp zawartość saszetki do miski. Dodaj 170 ml zimnej wody, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. Za pomocą łyżki uformuj około 12 kulek i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przez około 3 minuty, obracając co 30 sekund. Odsącz z nadmiaru oleju i podaj na ciepło.
Waga: 2x150g
FALAFEL BOWL
Przepis na sos:
- 40 g tahini
- 30 g soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 30 g jogurtu naturalnego sól
Zmiksuj składniki sosu na gładką, jednolitą pastę. Gdyby sos był zbyt gęsty, można dodać do niego trochę wody.
Przepis na kuskus:
- 100 g kuskusu perłowego Al'Fez
- 40 g cukinii
- 40 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 g nasion granatu
- 40 g marchwi
- 600 g bulionu warzywnego
- 10 g soku z cytryny natka pietruszki
- 10 g oliwy z oliwek sól,
- kminek,
- mielona kolendra,
- cynamon,
- kurkuma
Ugotuj kuskus w bulionie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drobno posiekaj warzywa i podsmaż je na oliwie z oliwek, aż zmiękną. Wymieszać warzywa z kuskusem, doprawić do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Posypać posiekaną natką pietruszki i pestkami granatu.
Przepis na bowl:
Przygotować Lebanese falafel Al'Fez zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce ułożyć kuskus, przygotowany falafel i ulubione świeże warzywa.
Składniki polać sosem, posypać ziołami i pestkami granatu.
Falafel pita z dressingiem z Al’fez Rosa Harissa
Al’ Fez Rosa Harissa dressing:
- 2 łyżki pasty Al'Fez Rose Harissa
- 1 szklanka majonezu
Falafel w picie:
- 1 pudełko Al'Fez Falafel
- 6 chlebków Pita
- 3 średnie pomidory
- ½ ogórka
- ½ sałaty lodowej
- ½ czerwonego chili
- 1 małe pęczki świeżej mięty
- 1 cytryna
- 300ml oleju roślinnego do smażenia
Harissa Mayo dressing: składniki dokładnie wymieszać. Falafel w picie:
Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
Pokrój pomidory i ogórka w plasterki.
Przygotować Falafel zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Umieścić pitę pod grillem i smażyć przez 1 minutę z każdej strony.
Wypełnić pitę falafelami, kawałkami sałaty, pomidorami, ogórkiem, drobno pokrojonym chili i dressingiem.
Udekorować posiekaną miętą i świeżym sokiem z cytryny.