ZESTAW ZAWIERA:
1x Al'Fez Sos Moroccan Meatball 450g
1x Al'Fez Sos Smokey Harrisa Chicken 450g
1x Al'Fez Sos Apricot&Coriander 450g
Al'Fez Sos Moroccan Meatball 450g
Marokański Sos do Klopsików to aromatyczny sos na bazie pomidorów wzbogacony mieszanką przypraw, który uzupełni wiele dań, w tym klasyczne marokańskie klopsiki.
Używaj go jako bazy do zapiekanek, jako sosu do gotowania, sosu do polewania lub jako dipu prosto ze słoika. Doskonały również z jagnięciną, kurczakiem lub warzywami jako zapiekanka lub tagine, pyszny podawany z kuskusem lub ryżem.
Skład:
woda, pomidory (28%), cebula (10%), cukier, zagęszczony przecier pomidorowy (5%), mieszanka przyprawowa (5%) (suszona czerwona papryka, cukier, mielone przyprawy, czosnek w proszku, sól), olej rzepakowy, przecier z czosnku, modyfikowana skrobia kukurydziana, suszony liść kolendry, kwas (kwas cytrynowy).
Energia:
409 kJ/98 kcal, Tłuszcz: 4,4 g, w tym kwasy nasycone: 0,3 g, Węglowodany: 13,1 g, w tym cukry: 10 g, Białko: 1,3 g, Sól: 0,38 g.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
Przygotuj 12 pulpetów z mięsa mielonego i przesmaż je przez 5 minut na niewielkiej ilości oleju. Dodaj sos Al’Fez i gotuj razem z pulpetami przez 20 minut. Podawaj na ciepło z kuskusem lub ryżej z dodatkiem świeżej pietruszki.
Pojemność: 450g
Al'Fez Sos Apricot&Coriander 450g
Bogaty, pomidorowy sos o aromatycznym i ziołowo-słodkim smaku, który doskonale nadaje się do kurczaka, jagnięciny lub warzyw.
Idealny do stworzenia klasycznego marokańskiego gulaszu Tagine. Używaj jako bazy do zapiekanek, jako sosu do gotowania, sosu do polewania lub jako dipu prosto ze słoika.
Skład:
woda, pomidory (35%), cukier, suszone morele (5%) (morele, substancja konserwująca: DWUTLENEK SIARKI), zagęszczony przecier pomidorowy (4%), olej rzepakowy, mieszanka przyprawowa 3% (mielone przyprawy, mąka ryżowa, cukier, sól, zioła, czosnek z proszku, sok z cytryny w proszku, barwnik: ekstrakt z papryki), modyfikowana skrobia kukurydziana, przecier z czosnku, kwas (kwas cytrynowy), suszony liść kolendry.
Energia:
409 kJ/97 kcal, Tłuszcz: 3,7 g, w tym kwasy nasycone: 0,3 g, Węglowodany: 13,9 g, w tym cukry: 9,9 g, Białko: 1,3 g, Sól: 0,41 g.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
Przesmaż pokrojoną pierś z kurczaka na patelni przez 5 minut na niewielkiej ilości oleju. Dodaj sos Al’Fez i gotuj razem przez 20 minut, aż mięso będzie ugotowane. Podawaj na ciepło z kuskusem lub ryżem oraz garścią świeżej kolendry.
Pojemność: 450g
Al'Fez Sos Smokey Harrisa Chicken 450g
Sos pomidorowy Smokey Harrisa Chicken Al'Fez w pyszny sposób łączy w sobie pikanterię chili z nutką słodyczy i apetycznej wędzonki.
Taka kompozycja, w połączeniu z pomidorami, nadaje orientalnego charakteru każdej potrawie – szczególnie dobrze pasuje do dań z kurczakiem. Sos pomidorowy Smokey Harrisa Chicken Al'Fez to propozycja dla smakoszy kuchni Bliskiego Wschodu oraz każdego miłośnika łatwych do przygotowania, smacznych dań.
Skład:
woda, pomidory (30%), daktyle, cukier, pasta chili (4%) [mielone papryczki chili (4%), sól, kwas (kwas octowy)], olej rzepakowy, zagęszczony przecier pomidorowy (3%), przecier z czosnku, skrobia modyfikowana kukurydziana, przyprawy, czerwona cebula w proszku, zagęszczony sok cytrynowy, suszone kruszone czerwone papryczki chili, sól, kwas (kwas cytrynowy), suszony liść kolendry, ekstrakt z papryki.
Energia:
410 kJ/98 kcal, Tłuszcz: 3,9 g, w tym kwasy nasycone: 0,3 g, Węglowodany: 13,9 g, w tym cukry: 10,2 g, Białko: 1,1 g, Sól: 0,66 g.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
Przesmaż pokrojoną pierś z kurczaka na patelni przez 5 minut na niewielkiej ilości oleju. Dodaj sos Al’Fez i gotuj razem przez 20 minut, aż mięso będzie ugotowane. Podawaj na ciepło z kuskusem lub ryżem oraz garścią świeżej kolendry.
Pojemność: 450g
MAROKAŃSKIE PULPETY
- 400g mielonego mięsa
- 1 słoik sosu Al'Fez Moroccan Style Meatball
- 30g bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- Świeża kolendra
- sól, pieprz
Wymieszaj mięso z solą, papryką oraz bułką tartą.Uformuj pupeciki. Smaż na patelni na oleju aż pupeciki staną się jasno brązowe. Odstaw.
Na głębokiej patelni podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek przez praskę.
Wlej zawartość sosu Al'Fez Moroccan Style Meatball, dodaj pokrojoną cukienię, paprykę i pulpeciki.
Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut lub do momentu, gdy potrawa będzie ugotowana.
Podawaj z kolendrą
Możesz dodać ciecerzycę, granat, a kolendrę zamienić na pietruszkę.
Sos morelowy z kolendrą do warzyw
Składniki:
- ½ małej dyni, pokrojonej w kostkę
- 400g ciecierzycy, odsączonej
- Świeża kolendra
- 1 łyżka oleju
Instrukcje:
- Przygotowanie składników: Oczyść i pokrój małą dynię na równą kostkę. Odsącz ciecierzycę.
- W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu.
- Dodaj pokrojoną w kostkę dynię do rozgrzanego oleju. Smaż ją przez około 5 minut, aż stanie się miękka i delikatnie zrumieniona.
- Następnie wrzuć odsączoną ciecierzycę do garnka z dynią. Kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Teraz dodaj nasz aromatyczny sos morelowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Zmniejsz ogień i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż składniki się dokładnie połączą, a sos zgęstnieje.
- Przed podaniem posiekaj świeżą kolendrę na drobne kawałki.
Danie podawaj na uprzednio przygotowanym Couscous Al’Fez i udekoruj je świeżo posiekaną kolendrą. Smacznego!
PRZEPIS - Pieczone udka z kurczaka marynowane w sosie Smokey Harissa
Składniki na 4 porcje:
- 1 słoik sosu Smokey Harissa Al’fez
- 4 udka z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Udka przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, dodaj zawartość słoika z sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
- Mięso wyjmij z lodówki 30 minut przed planowanym gotowaniem. Na rozgrzanej patelni grillowej połóż udka, grilluj z każdej strony 10 minut lub dłużej, aż mięso przestanie być surowe w środku.