ZESTAW ZAWIERA:
4x Al'Fez Sos Moroccan Meatball 450g
Marokański Sos do Klopsików to aromatyczny sos na bazie pomidorów wzbogacony mieszanką przypraw, który uzupełni wiele dań, w tym klasyczne marokańskie klopsiki.
Używaj go jako bazy do zapiekanek, jako sosu do gotowania, sosu do polewania lub jako dipu prosto ze słoika. Doskonały również z jagnięciną, kurczakiem lub warzywami jako zapiekanka lub tagine, pyszny podawany z kuskusem lub ryżem.
Skład:
woda, pomidory (28%), cebula (10%), cukier, zagęszczony przecier pomidorowy (5%), mieszanka przyprawowa (5%) (suszona czerwona papryka, cukier, mielone przyprawy, czosnek w proszku, sól), olej rzepakowy, przecier z czosnku, modyfikowana skrobia kukurydziana, suszony liść kolendry, kwas (kwas cytrynowy).
Energia:
409 kJ/98 kcal, Tłuszcz: 4,4 g, w tym kwasy nasycone: 0,3 g, Węglowodany: 13,1 g, w tym cukry: 10 g, Białko: 1,3 g, Sól: 0,38 g.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
Przygotuj 12 pulpetów z mięsa mielonego i przesmaż je przez 5 minut na niewielkiej ilości oleju. Dodaj sos Al’Fez i gotuj razem z pulpetami przez 20 minut. Podawaj na ciepło z kuskusem lub ryżej z dodatkiem świeżej pietruszki.
Pojemność: 4x450g
PRZEPIS - Marokańska zupa z soczewicą i ciecierzycą
Składniki (na 4 porcje):
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 litr wywaru warzywnego
- 100 g czerwonej soczewicy
- 200 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy
- 1 słoik sosu Marokańskiego Al’Fez
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno posiekaj, marchewkę i seler pokrój w kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć warzywa, smaż 5 minut. Wlej wywar, dodaj soczewicę. Gotuj 15 minut lub dłużej do miękkości.
- Dodaj ciecierzycę i zawartość słoika z sosem. Wymieszaj i gotuj 3 minuty. Pod koniec dopraw do smaku solą.
PRZEPIS - Marokańskie pulpety w sosie
Składniki na 4 porcje:
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 5-6 suszonych moreli
- 1 słoik sosu Marokańskiego Al’fez
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone przełóż do miski, dodaj żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę, a następnie wilgotnymi dłońmi uformuj małe pulpeciki.
- Na patelni rozgrzej olej, obsmaż pulpety z każdej strony i przełóż je na talerz. Cebulę pokrój w piórka, paprykę i cukinię w kostkę, morele w paseczki. Na patelnię dodaj warzywa, smaż 5 minut, dodaj pulpety, wlej zawartość słoika z sosem i pół szklanki wody. Gotuj pod przykryciem 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj morele i krótko podgrzej.