ZESTAW ZAWIERA:
3x Al'Fez Sos Apricot&Coriander 450g
Bogaty, pomidorowy sos o aromatycznym i ziołowo-słodkim smaku, który doskonale nadaje się do kurczaka, jagnięciny lub warzyw.
Idealny do stworzenia klasycznego marokańskiego gulaszu Tagine. Używaj jako bazy do zapiekanek, jako sosu do gotowania, sosu do polewania lub jako dipu prosto ze słoika.
Skład:
woda, pomidory (35%), cukier, suszone morele (5%) (morele, substancja konserwująca: DWUTLENEK SIARKI), zagęszczony przecier pomidorowy (4%), olej rzepakowy, mieszanka przyprawowa 3% (mielone przyprawy, mąka ryżowa, cukier, sól, zioła, czosnek z proszku, sok z cytryny w proszku, barwnik: ekstrakt z papryki), modyfikowana skrobia kukurydziana, przecier z czosnku, kwas (kwas cytrynowy), suszony liść kolendry.
Energia:
409 kJ/97 kcal, Tłuszcz: 3,7 g, w tym kwasy nasycone: 0,3 g, Węglowodany: 13,9 g, w tym cukry: 9,9 g, Białko: 1,3 g, Sól: 0,41 g.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.
Przesmaż pokrojoną pierś z kurczaka na patelni przez 5 minut na niewielkiej ilości oleju. Dodaj sos Al’Fez i gotuj razem przez 20 minut, aż mięso będzie ugotowane. Podawaj na ciepło z kuskusem lub ryżem oraz garścią świeżej kolendry.
Pojemność: 3x450g
Sos morelowy z kolendrą do warzyw
Składniki:
- ½ małej dyni, pokrojonej w kostkę
- 400g ciecierzycy, odsączonej
- Świeża kolendra
- 1 łyżka oleju
Instrukcje:
- Przygotowanie składników: Oczyść i pokrój małą dynię na równą kostkę. Odsącz ciecierzycę.
- W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu.
- Dodaj pokrojoną w kostkę dynię do rozgrzanego oleju. Smaż ją przez około 5 minut, aż stanie się miękka i delikatnie zrumieniona.
- Następnie wrzuć odsączoną ciecierzycę do garnka z dynią. Kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Teraz dodaj nasz aromatyczny sos morelowy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Zmniejsz ogień i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż składniki się dokładnie połączą, a sos zgęstnieje.
- Przed podaniem posiekaj świeżą kolendrę na drobne kawałki.
Danie podawaj na uprzednio przygotowanym Couscous Al’Fez i udekoruj je świeżo posiekaną kolendrą. Smacznego!