AKTINIDIA PURPURNA SADOWA | ACTINIDIA ARGUTA PURPU
Ukraińska, czerwono-owocowa, bardzo plenna odmiana o smacznych, trwałych owocach (Mini Kiwi), dojrzewających koniec września – październik, nadających się do jedzenia ze skórką. Owoce, są owalne około 3,5 cm długości i 2,5 cm szerokości, dobrze oświetlone są czerwone. Rozpoczyna owocowanie w 3-4 roku. Wytrzymuje mrozy do około –28°C. Wymaga stanowisk ciepłych, nasłonecznionych, osłoniętych, gleby wilgotnej, ale dobrze zdrenowanej, żyznej. Do zapylenia i zawiązania owoców niezbędna jest w pobliżu roślina męska tego samego gatunku (np. męska ‘Weiki’). Pędy wijące. Nadaje się do sadzenia przy różnych podporach, altanach, pergolach i siatkach. Można prowadzić przy drutach rozciągniętych między słupami. Szczególnie przydatna do stosowania w ogrodach przydomowych, na działkach. Actinidia, MINI KIWI - KRÓL WITAMIN Aktinidia odkryta została w Chinach w latach 50 tych XIX wieku, ale dopiero w Nowej Zelandii zyskała sławę. Owoce aktinidii cenione są ze względu na doskonałe walory smakowe, ale głównie za bardzo dużą zawartość witamin i mikroelementów, dlatego nazywane są mianem „bomby witaminowej”. Zawierają bardzo dużo witamin: C (u A. kolomikta nawet do 1500 mg% ), E, B ; ponadto potas, cynk, sód, pektyny, cukry. Owoce: - zapobiegają przeziębieniom, - ułatwiają leczenie grypy, - działają kojąco na nerwy, - oczyszczają organizm ludzki z toksyn, - przeciwdziałają zmianom miażdżycowym, - przeciwdziałają zaparciom. Po 2-3 latach uprawy z jednej rośliny można uzyskać kilkanaście kilogramów owoców. Owoce są małe mają ok. 2,5 cm i można je jeść ze skórką. Można je : suszyć, marynować, robić dżemy, nalewki. Aktinidia jest doskonała dla osób palących, gdyż zawiera dużo witaminy E, która jest degradowana przez dym papierosowy. Actinidia ma bardzo duże właściwości prozdrowotne: - owoce mają właściwości przeciwutleniające - usuwają wolne rodniki z organizmu, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym,wywołującym wiele chorób, - posiadają właściwości bakteriostatyczne, - zawarty w owocach enzym actinidin, wraz z licznymi drobnymi nasionami i błonnikiem spożywczym pomaga w trawieniu mięsa, regulując tym samym pracę układu pokarmowego, - owoce zawierają tyle potasu co banany, zawierają więcej wapnia niż jabłka, ponadto zawierają dużo żelaza i magnezu, - są bogatym źródłem związków fenolowych, karotenoidów i luteiny (zawierają jej najwięcej spośród owoców), - są niskokaloryczne.
Parametry produktu:
Wysokość rośliny 110-120 cm
Tak prezentuje się roślina z naszego sklepu:
UWAGA:
- WIOSNĄ ROŚLINY WYMAGAJĄCE CIĘCIA PRZYCINAMY, DLATEGO ICH WYSOKOŚĆ MOŻE RÓŻNIĆ SIĘ OD WYSOKOŚCI PODANEJ NA AUKCJI
- WIOSNĄ I JESIENIĄ ROŚLINY WIELOLETNIE (BYLINY) CZĘSTO NIE MAJĄ CZĘŚCI NAZIEMNEJ, CO JEST NATURALNE.
- ZDJĘCIA SADZONEK WYKONYWANE SĄ O RÓŻNYCH PORACH ROKU I MAJĄ CHARAKTER POGLĄDOWY. WYGLĄD ROŚLINY MOŻE SIĘ RÓZNIĆ W ZALEŻNOŚCI OD JEJ REAKCJI NA WARUNKI POGODOWE ORAZ TEMPO WZROSTU.
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, zmieniającym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 228/2013, (UE) nr 652/2014 i (UE) nr 1143/2014 oraz uchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG, 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE, 2006/91/WE i 2007/33/W do każdej jednostki handlowej dołączony jest paszport roślin.