Aksamitka peruwiańska, Czarna mięta peruwiańska, Huacatay
(Tagetes minuta)
Wieloletnia aromatyczna roślina należąca do rodziny astrowatych, może osiagać od 0,6 do 2 m metrów wysokości.Pochodzi z południowej części Ameryki Południowej. Od czasu kolonizacji hiszpańskiej została rozsiana na całym świecie i naturalizowana w Europie, Azji, Australii, Ameryce Północnej i Afryce.
Roślina jest bardzo łatwa w uprawie, wymaga dużo słońca i przepuszczalnej, wilgotnej ziemi.
Silnie aromatyczna roślina której zapach to połączenie trawy cytrynowej, jabłka, różowego grejpfruta, anyżu i przypraw korzennych.
Była spożywana w różnych formach od czasów prekolonianych. Jest bardzo popularnym ziołem kulinarnym w Peru i integralną częścią kuchni peruwiańskiej.
Używana jako przyprawa w Peru, Ekwadorze, Boliwi i częściach Chile.
Powszechnie sprzedawana w latynoskich sklepach spożywczych w butelkowanej formie pasty jako pasta z czarnej mięty.
Suszone liście mogą być używane jako przyprawa do pieczonych warzyw i innych potraw, a pasta huacatay jest używana do
przygotowania popularnej peruwiańskiej potrawy o nazwie ocopa pochodzacej z regionu Arequipa - jest to sos z ají amarillo,
orzeszków ziemnych i innych składników - podawany na gotowanych ziemniakach.
Z liści można zaparzyć herbatę ziołową o ciekawym aromacie.
Ekstrakt z rośliny jest stosowany w przemyśle perfumeryjnym, tytoniowym i napojach bezalkoholowych.
Kiedyś był stosowany jako napar do leczenia infekcji dróg oddechowych i żołądka.