Aguaymanto (miechunka) - Złota jagoda Inków - 100g
Opis rośliny
Pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawia się ją również w innych regionach świata. Owoce te spotyka się na żyznych glebach w wyższych partiach gór. Ich krzewy są niezwykle odporne na czynniki zewnętrzne i mało wymagające pod względem urodzajności podłoża.
Właściwości
Aguaymanto są bogatym źródłem beta karotenu, witaminy C, niacyny i fosforu, protein, bioflawonoidów (witamina P), pektyn - przypisywane są im z tego tytułu następujące właściwości:
- zbawienne działanie na system odpornościowy
- podnoszą kondycję naczyń włosowatych
- uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych
- zapobiegają krwawieniom, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych
- są pomocne w leczeniu miażdżycy
- wykazują działanie przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne, przeciwnowotworowe i przeciwwrzodowe.
- skutecznie obniżają poziom cholesterolu, w szczególności cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol)
- zapobiegają spadkowi stężenia glukozy we krwi
Charakterystyka produktu
Część jadalna: owoc - spożywany na surowo lub suszony
Zawartość: owoce suszone
Kraj pochodzenia: Peru / Kolumbia
Nazwa łacińska: Physalis peruviana
Nazwy polskie: Miechunka peruwiańska, miechunka jadalna, rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska, jagoda inkaska, złota jagoda Inków
Waga: 100g