AGROSTERIL 1L
Środek grzybobójczy, bakteriobójczy i glonobójczy
Substancja aktywna:
kwas nadoctowy 110 g/l
Skoncentrowany, kwaśny płyn dezynfekcyjny. Zawiera 10% kwasu nadoctowego. Przeznaczony do odkażania gleby, podłoży, folii, powierzchni betonowych, opakowań, narzędzi i maszyn ogrodniczych, zwalczania mchów i wątrobowców oraz do profilaktyki i zwalczania chorób. Zalecany do stosowania w ogrodnictwie i produkcji pieczarkarskiej. Preparat jest biodegradowalny.
Sposób działania:
Niszczy mchy i wątrobowce.
Stosowanie:
Wysoka intensywności działania i nieszkodliwego oddziaływania na środowisko naturalne należy do najlepszych ze znanych środków biobójczych.
AGROSTERIL 110 SL -to skoncentrowany, kwaśny płyn dezynfekcyjny.
Właściwości i działanie:
Agrosteril jest preparatem grzybobójczym, bakteriobójczym i glonobójczym. Niszczy mchy i wątrobowce. Dzięki swym zaletom: wysokiej intensywności działania i nieszkodliwego oddziaływania na środowisko naturalne należy do najlepszych ze znanych środków biobójczych. Po użyciu preparatu, po kilku godzinach ulega on samorozkładowi do kwasu octowego (octu) i wody.
Zawartość substancji biologicznie czynnej: 110g kwasu nadoctowego w 1 litrze preparatu.
gęstość: 1,09 - 1,11 g /cm3
pH koncentratu: ok. 0,6
pH 5% roztworu: ok. 2,4
Przygotowanie roztworu użytkowego:
Odmierzoną ilość produktu wlać do zbiornika opryskiwacza napełnionego częściowo wodą, uzupełnić wodę do potrzebnej ilości i wymieszać hydraulicznie lub mechanicznie. Roztwory użytkowe sporządzać bezpośrednio przed użyciem. Roztwory użytkowe przechowywane w czystych pojemnikach są trwałe przez 12 godzin.
DAWKOWANIE
Zalecane stężenie: 2,5÷5,0% (250÷500 ml preparatu w 10 l wody).
Zalecana ilość roztworu użytkowego: do podlewania: 2÷3 l/m3 do opryskiwania podłoża: 0,2 l/m2.
Wyższą dawkę stosować na podłoża o wysokiej zawartości substancji organicznej.
Odkażanie magazynów, przechowalni, parapetów, bloków szklarni, tuneli foliowych i przejść:
Zalecane stężenie: 5% (500 ml preparatu w 10 l wody).
Odkażane powierzchnie dokładnie opryskać roztworem użytkowym stosując 200 ml/m2.
Po zakończeniu oprysku pomieszczenia zamknąć na 24 godziny, a następnie dokładnie przewietrzyć.
Odkażanie naczyń i narzędzi ogrodniczych:
Zalecane stężenie: 5% (500 ml preparatu w 10 ml wody). Naczynia i narzędzia odkażać mocząc 15 minut w roztworze użytkowym.
Odkażane przedmioty można używać zaraz po wyschnięciu.
Odkażanie maszyn rolniczych:
Zalecane stężenie: 5% (500 ml preparatu w 10 l wody).
Odkażać poprzez przejazd maszyn przez matę nasączoną roztworem użytkowym.
Odkażanie mat:
Zalecane stężenie: 5% (500 ml preparatu w 10 l wody).
Maty przed wejściem do magazynów, przechowalni, szklarni i tuneli zwilżać roztworem użytkowym kilka razy dziennie
Maty w kontenerowniach spryskiwać kilka razy dziennie 5% roztworem użytkowym w ilości 0,2 l/m2.
Zwalczanie glonów, mchów i wątrobowców z powierzchni szklanych i foliowych
Powierzchnie szklane i foliowe:
Zalecane stężenie: 2,5% (250 ml środka w 10 l wody).
Odkażane powierzchnie spryskiwać roztworem użytkowym z dodatkiem np. roztworu 0,1% płynu do mycia naczyń.
Podłoża, przejścia, maty:
Zalecane stężenie: 2,5÷5,0% (250÷500 ml środka w 10 l wody).
W przypadku odkażania mat w kontenerach stosować roztwór użytkowy o stężeniu 5%.
Zalecana ilość roztworu użytkowego: 0,2 l/m2. Odkażane powierzchnie zwilżać lub spryskiwać.
Dezynfekcja ogólna pieczarkarni:
Zalecane stężenie AGROSTERILU: 3% (300 ml preparatu w 10l wody). Powierzchnie, narzędzia, szafy do szczepień zwilżać lub spryskiwać trzykrotnie. Czas kontaktu roztworu użytkowego z dezynfekowanymi powierzchniami powinien wynosić minimum 30 minut. Odkażone przedmioty przepłukać wodą i zabezpieczyć przed zakażeniem wtórnym. Wycieraczki, maty znajdujące się przed wejściem do komór uprawowych nasączać kilka razy dziennie. Odkażaną płytę fermentacyjną nawilżać lub spryskiwać tak często, aby przez minimum 60 minut była pokryta roztworem preparatu. Opakowanie przeznaczone do zbierania i krótkotrwałego przechowywania pieczarek przed odkażaniem wymyć wodą z detergentem i wysuszyć, następnie spryskać je lub zanurzyć w roztworze użytkowym. Do tej samej serii opakowań stosować zamiennie wymienione sposoby. Regularne stosowanie preparatu do dezynfekcji ogólnej pieczarkarni zapobiega rozwijaniu się chorób bakteryjnych i grzybowych pieczarek.
Roztworów użytkowych nie wolno stosować bezpośrednio na owocniki pieczarek.
Przygotowanie roztworu użytkowego:
Odmierzoną ilość produktu wlać do zbiornika opryskiwacza napełnionego częściowo wodą, uzupełnić wodę do potrzebnej ilości i wymieszać hydraulicznie lub mechanicznie. Roztwory użytkowe sporządzać bezpośrednio przed użyciem. Roztwory użytkowe przechowywane w czystych pojemnikach są trwałe przez 12 godzin.
PHU ARPON S.C.
Kupując u nas, kupujesz w pełni legalnie działającej firmę, oraz masz pewność profesjonalnego podejścia do klienta!
Wystawiamy paragony lub fakturę VAT
Zapraszamy do zakupów!