Agrest na pniu zielony
Ribes uva- crispa 'Hinnomaki Green'
Pędy tej odmiany agrestu pokryte są cienkimi, zgiętymi ku dołowi kolcami. Owoce są duże, w owalnym kształcie, i złocisto- zielonej skórce. Ich miąższ jest w smaku słodko- kwaśny, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają w połowie lipca i świetnie nadają się na przetwory, świeże desery lub mrożonki. Odmiana ta jest odporna na różnego rodzaju choroby.
Charakterystyka odmiany:
Barwa kwiatów: białe/ żółto- zielone
Barwa liści: zielone
Okres kwitnienia: kwiecień- maj
Okres owocowania: lipiec
Stanowisko: słoneczne lub lekko ocienione
Wymagania: najlepiej żyzna, piaszczysto- gliniasta gleba
Wysokość: ok. 1-1,5m
Uprawa agrestu
-Agrest najlepiej rośnie i owocuje na glebach żyznych, bogatych w próchnicę i spulchnionych. Dobre będą gleby piaszczysto-gliniaste, średnio wilgotne.
-Na glebach piaszczystych niezbędne jest częste podlewanie krzewów agrestu.
-Glebę wokół krzewów należy ściółkować korą sosnową, trocinami, torfem, granulowanym węglem brunatnym lub słomą. Ściółka użyźnia glebę, zatrzymuje w niej wodę oraz hamuje rozwój chwastów.
- Spożywanie agrestu pomaga w leczeniu takich schorzeń jak: reumatyzm, podagra oraz przewlekłe stany zapalne skóry.
-wywar z korzeni agrestu pomaga przy biegunce. Agrest znajduje również miejsce w kosmetyce - rozgniecione owoce warto stosować jako naturalny peeling wygładzający cerę lub maseczkę na twarz.
Przykładowe fotografie naszych roślin
Sposób pakowania roślin
Etap I
- Kompletacja zamówienia wg zamówienia
- Wstępne przygotowanie roślin do sadzenia (cięcie)
Etap II
- Zwilżenie i zabezpieczenie systemu korzeniowego
Etap III
- Sprawdzenie ilości oraz zgodności zamówienia
- Odpowiednie ułożenie roślin w opakowaniu kartonowym
- Zabezpieczenie przed przemieszczaniem podczas transportu
Etap IV
- Naklejenie listu przewozowego oraz etykiet informacyjnych
- Zamknięcie kartonu zszywkami oraz taśmą zgrzewaną
-Każdy etap kompletowania zamówienia jest monitorowany
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, zmieniającym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 228/2013, (UE) nr 652/2014 i (UE) nr 1143/2014 oraz uchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG, 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE, 2006/91/WE i 2007/33/WE do każdej rośliny lub nasiona dołączony jest paszport.