AGRECOL SWITCH 62,5 WG - 10 g
- zwalcza choroby grzybowe winorośli
- środek przeznaczony do stosowania przez użytkowników nieprofesjonalnych
Switch 62,5 WG jest środkiem grzybobójczym, koncentratem w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej, o działaniu wgłębnym i powierzchniowym, do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w zwalczaniu chorób jabłoni, gruszy, pigwy, czereśni, wiśni, śliwy, moreli, brzoskwini, nektarynki, truskawek, maliny, jeżyny, porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, porzeczki białej, borówki amerykańskiej, żurawiny, winorośli, fasoli szparagowej, fasoli na zbiór świeżych nasion, fasoli na suche nasiona, grochu zwyczajnego na świeże nasiona, grochu siewnego cukrowego, grochu jadalnego na suche nasiona, bobu, łubinu białego, łubinu żółtego, łubinu wąskolistnego, cebuli, szalotki, czosnku, cebuli z dymki, szczypiorku, salsefii, selera korzeniowego, marchwi, pietruszki korzeniowej, pasternaka, buraka ćwikłowego, chrzanu, brukwi, rzepy oraz uprawianych w gruncie, pod osłonami i w szklarni selera naciowego, cykorii sałatowej, endywii, botwinki, szpinaku, sałat liściowych i sałat głowiastych, roślin zielarskich i roślin ozdobnych oraz uprawianych pod osłonami i w szklarni pomidora, ogórka, bakłażana, cukinii, papryki.
Zawartość substancji czynnych:
- cyprodynil (związek z grupy anilinopirimidyn) – 375 g w 1 kg środka (37,5%)
- fludioksonil (związek z grupy fenylopiroli) – 250 g w 1 kg środka (25%)
SPOSÓB STOSOWANIA:
- środek Switch 62,5 WG przeznaczony jest do stosowania przy użyciu opryskiwaczy ręcznych.
AGRECOL SWITCH 62,5 WG ZWALCZA WYBRANE CHOROBY GRZYBOWE PRZEDSTAWIONE PONIŻEJ.
Szara pleśń na truskawce
- najczęściej występująca choroba truskawek. Patogen najczęściej poraża kwiaty i zawiązki owoców i owoce. Rzadziej dochodzi do infekcji liści i łodyg. Porażone kwiaty zamierają, natomiast zawiązki owoców gniją lub zasychają. Na zainfekowanych owocach tworzą się plamy gnilne, a na nich pojawia się biały nalot grzybni, który stopniowo pokrywa się szarym pylistym nalotem złożonym z zarodników konidialnych. Zarodniki te przyczyniają się do kolejnych infekcji, dlatego z porażonych owoców, podczas kontaktu z innymi częściami rośliny, patogen szybko się rozprzestrzenia. Choroba może się rozwijać również na owocach po ich zbiorze. Owoce źle przechowywane poza chłodnią, w zbyt wysokiej temperaturze zaczynają gnić, a następnie pojawia się na nich charakterystyczny pylisty nalot zarodników. Sąsiadujące z nimi pozostałe owoce bardzo szybko zostają zainfekowane. Grzyb zimuje lub rozwija się saprotroficznie na porażonych martwych szczątkach roślin, ściółce oraz chwastach, skąd wiosną dokonuje infekcji.
Zapobieganie i zwalczanie:
- spośród wielu odmian truskawki można wybrać te mniej podatne na szarą pleśń,
- ściółkowanie plantacji truskawek ogranicza kontakt owoców z wilgotną glebą, co zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji,
- należy stosować zbilansowane nawożenie dostosowane do potrzeb truskawek, unikając przenawożenia azotem,
- jeżeli do nawożenia używamy obornika powinien on być przekompostowany, ponieważ świeży sprzyja infekcjom,
- w miarę możliwości należy usuwać porażone owoce i inne fragmenty roślin, które są źródłem infekcji wtórnej,
- unikać podlewania roślin po liściach. Jeżeli planujemy nawadnianie automatyczne najlepiej wybrać nawadnianie kropelkowe, a unikać deszczowania,
- po zbiorze owoców powinno się jak najszybciej włożyć je do chłodziarki,
- liście truskawek powinno się kosić i usuwać po zbiorze owoców,
- prewencyjne zabiegi ochrony roślin należy wykonywać od początku kwitnienia. Kolejne zabiegi wykonywać co 5-7 dni, jeżeli zachodzi taka potrzeba i zauważono objawy choroby. Szczególnie zabiegi należy wykonywać jeżeli panują warunki sprzyjające rozwojowi choroby (wysoka wilgotność powierza). Opryski wykonywać zgodnie z instrukcją w etykiecie, mając na uwadze zachowanie okresu karencji.
Antraknoza na borówce
- objawy antraknozy mogą występować na wszystkich nadziemnych częściach borówki wysokiej. Na liściach pojawiają się brunatno-czerwone plamy, które w przypadku dużej liczebności zlewają się ze sobą. Najgroźniejsze są infekcje kwiatów oraz owoców. W przypadku infekcji kwiatów patogen może się początkowo nie ujawniać, a objawy mogą wystąpić dopiero w trakcie zawiązywania owoców. Na porażonej tkance owoców tworzą się drobne nekrotyczne plamki, widoczne dopiero przy bliższym przyjrzeniu się. Po pewnym czasie w warunkach wysokiej wilgotności pojawiają się różowo-łososiowe wycieki, tworzące punkty na owocach – są to zarodniki grzyba. Owoc jest pomarszczony i z daleka wygląda jakby był zasuszony. Silnie porażone pędy mogą zamierać. Masowym infekcjom sprzyja ciepła oraz wilgotna pogoda, szczególnie w trakcie kwitnienia i owocowania. Antraknoza na borówce może przybierać formę utajoną, przez co bardzo długo objawy choroby mogą nie być widoczne. Czasami choroba może się rozwinąć na zainfekowanych owocach dopiero po ich zbiorze, powodując ich gnicie. Grzyb zimuje na obumarłych pędach i szczątkach roślin.
Zapobieganie i zwalczanie:
- niektóre odmiany borówki wysokiej cechuje mniejsza podatność na chorobę,
- należy kupować zdrowe sadzonki borówek, bez żadnych objawów chorobowych,
- krzewy borówek należy prześwietlać, wycinając nadmiernie zagęszczające roślinę pędy,
- należy usuwać porażone części roślin (owoce, pędy, liście), ponieważ stanowią źródło kolejnych infekcji,
- nawożenie powinno być stosowane w odpowiednich terminach oraz dawkach, nawozami dostosowanymi do potrzeb pokarmowych borówek,
- jeżeli planowane jest założenie automatycznego nawadniania borówek, najlepiej wykorzystać do tego celu linie kroplujące,
- zebrane owoce należy jak najszybciej przenieść do przechowywania w chłodni lub lodówce.
- zabiegi ochrony roślin wykonywać zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się objawów choroby, od początku rozwoju kwiatostanu (pąki kwiatowe zamknięte) do końca fazy kwitnienia (gdy wszystkie płatki opadły), przed rozwojem zawiązków owoców.
Mączniak rzekomy winorośli
- najgroźniejsza choroba winorośli. Porażeniu ulegają zielone części winorośli (kwiaty, młode grona, pędy i liście). Na górnej stronie liści pojawiają się nieregularne, ograniczone nerwami, jasnozielone, żółte lub różowawe plamy. Podczas wilgotnej i ciepłej pogody, na spodniej stronie liści, pod plamami, pojawia się biały nalot. Plamy po pewnym czasie brunatnieją i ulegają nekrozie. Silnie zainfekowane liście przedwcześnie opadają. Na zainfekowanych kwiatach pojawia się białoszary nalot, po czym kwiaty brunatnieją, zamierają i opadają. Gdy dojdzie do infekcji szypułek choroba szybko rozprzestrzenia się do owocu powodując jego zamieranie. Mączniak rzekomy poraża głównie młode owoce, na których grzyb występuje w postaci szarego nalotu, który po pewnym czasie staje się zbity i wojłokowaty. Czasem może dojść również do infekcji dojrzałych owoców. Porażone wierzchołki pędów, pokrywają się charakterystycznym nalotem, brunatnieją i zamierają. Wskutek choroby rośliny są bardzo osłabione, co przekłada się na znaczne straty plonu.
Zapobieganie i zwalczanie:
- winorośle należy regularnie przycinać wycinając niepotrzebne i nadmiernie zagęszczające roślinę pędy,
- należy wycinać i usuwać porażone wierzchołkowe części pędów oraz usuwać porażone części roślin, które stanowią źródło infekcji,
- w uprawie winorośli należy stosować zbilansowane nawożenie azotowe, unikając przenawożenia tym składnikiem,
- należy grabić i usuwać opadłe liście,
- pierwsze zabiegi u winorośli wykonuje się przed kwitnieniem, jeżeli choroba wystąpiła. Kolejne zabiegi wykonuje się, jeżeli panują warunki sprzyjające rozwojowi choroby.
Szara pleśń na winorośli
- porażeniu ulegają wszystkie nadziemne części winorośli. Najwcześniej infekowane są pąki i młode pędy, które wskutek choroby zamierają. Porażone kwiaty, a także zawiązki owoców w gronach zamierają i odpadają prowadząc do znacznego spadku plonu. Objawem szarej pleśni na liściach są duże, nieregularne czerwonawe plamy na brzegach blaszki liściowej. W późniejszym czasie dochodzi do infekcji pędów, na których tworzą się nekrotyczne plamy. Groźne jest również porażenie szypułek, ponieważ prowadzi to do obsypywania się owoców z gron. Zainfekowane owoce zasychają lub, jeżeli panuje wysoka wilgotność, gniją. Na porażonych owocach rozwija się biały nalot grzybni, który stopniowo pokrywa się szarym, pylistym nalotem złożonym z zarodników konidialnych. Zarodniki te przyczyniają się do kolejnych infekcji, dlatego z porażonych owoców, podczas kontaktu z innymi częściami rośliny, patogen szybko się rozprzestrzenia. Choroba może się rozwijać również na owocach po ich zbiorze. Owoce źle przechowywane poza chłodnią w zbyt wysokiej temperaturze zaczynają gnić, a następnie pojawia się na nich charakterystyczny pylisty nalot zarodników. Sąsiadujące z nimi pozostałe owoce bardzo szybko zostają zainfekowane. Grzyb zimuje lub rozwija się saprotroficznie na porażonych martwych szczątkach roślin, ściółce oraz chwastach, skąd wiosną dokonuje infekcji.
Zapobieganie i zwalczanie:
- winorośle należy regularnie przycinać wycinając niepotrzebne i nadmiernie zagęszczające roślinę pędy. Ważne jest również wycinanie latorośli – które zagęszczają roślinę i utrudniają przewietrzanie rośliny, umożliwiając szybsze obsychanie po deszczu,
- należy stosować zbilansowane nawożenie dostosowane do potrzeb winorośli, unikając przenawożenia azotem,
- w miarę możliwości usuwać porażone owoce i inne fragmenty roślin, które są źródłem infekcji wtórnej,
- należy unikać podlewania roślin po liściach. Jeżeli planujemy nawadnianie automatyczne najlepiej wybrać nawadnianie kropelkowe, a unikać deszczowania,
- po zbiorze owoców powinno się jak najszybciej włożyć je do chłodni,
- szara pleśń nawet jeżeli nie jest widoczna występuje w formie utajonej na winorośli, dlatego zabiegi ochrony roślin powinno się przeprowadzać przede wszystkim prewencyjnie,
- zabiegi ochrony roślin należy wykonywać od początku kwitnienia. Zaleca się wykonywanie około 4 zabiegów w sezonie, wykorzystując w tym celu środki z różnymi substancjami aktywnymi. Opryski wykonywać zgodnie z instrukcją w etykiecie, mając na uwadze zachowanie okresu karencji, ostatni zabieg na winorośli wykonuje się około 3 tygodnie przed zbiorem owoców.
Brunatna zgnilizna drzew pestkowych (monilioza) na wiśni i czereśni
- wiosną pierwsze porażane są kwiaty, wskutek czego gwałtownie brunatnieją i zamierają. Następnie grzybnia przerasta dalej, co prowadzi do zamierania całych gałęzi, a nawet konarów. Liście na porażonych pędach również brunatnieją i zaschnięte pozostają długo na drzewie. Na zainfekowanych częściach rośliny można zauważyć wycieki gumy. Do kolejnej infekcji dochodzi w okresie dojrzewania owoców. Grzyb wnika przez uszkodzenia, a czasem samoistnie przenika do tkanek. Na owocach powstają gnilne plamy, na których tworzą się jasnobrunatne lub szare, poduszeczkowate skupienia zarodników, czasem ułożone w okręgi. Zaschnięte porażone owoce pozostają na drzewach, deformują się, brunatnieją, a następnie czarnieją – tworzą się z nich tzw. mumie. Rozwojowi choroby sprzyja deszczowa pogoda i temperatura około 20°C. Choroba jest szczególnie groźna dla młodych drzew, gdyż może doprowadzić do ich całkowitego zamierania.
Zapobieganie i zwalczanie:
- należy usuwać z drzew oraz spod nich porażone owoce, które są źródłem wtórnych infekcji. Jeżeli na drzewach lub pod nimi pozostały tzw. mumie należy je usuwać, gdyż w nich zimuje patogen,
- chore pędy należy wycinać poniżej chorego miejsca,
- ochrona drzew przed szkodnikami żerującymi na owocach ma bardzo duże znaczenie, ponieważ uszkadzając owoce tworzą „bramy” wnikania patogenu,
- pierwszy zabieg ochrony roślin wykonywać zapobiegawczo przed kwitnieniem, a następny w trakcie kwitnienia, zgodnie z etykietą środka ochrony roślin. Jeżeli choroba nadal występuje można stosować zabiegi do czasu zbioru owoców, pamiętając o zachowaniu okresu karencji.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.
UWAGA!
1. Listy zwykłe (ekonomiczne, priorytetowe) nadawane Pocztą Polską to formy wysyłki, które nie są ubezpieczone,nie odpowiadamy za ich zniszczenie i utratę podczas transportu.
2. Jako potwierdzenie nadania paczki wyżej wymienionych form wysyłki, każdorazowo w załączniku do maila dodajemy:
- zdjęcia przedmiotu (przed i po zapakowaniu),
- paragon,
- zaadresowaną etykietę (znajduje się na niej dzień wysyłki w urzędzie pocztowym w Wodzisławiu Śląskim).
3. Praktycznie wszystkie oferowane przez nas produkty wysyłane formą listową nadajemy w gabarycie B. GABARYT B to wymiary:
- maksimum – suma długości, szerokości i wysokości (grubości) 900 mm, przy czym największy z tych wymiarów (długość) nie może przekroczyć 600 mm,
- minimum – jeśli choć jeden z wymiarów przekracza wysokość 20 mm lub długość 325 mm lub szerokość 230 mm,
- waga do 1 kg
- w większości przypadków nie mieszczą się do zwykłych skrzynek pocztowych.
4. Wybór tych dwóch form wysyłki klient bierze na własne ryzyko i odpowiedzialność.
5. Zakupy na naszych aukcjach oznaczają akceptację naszego regulaminu.