AGRECOL RIDOMIL GOLD MZ 67,8 WG - 50g
- zwalcza fytoftorozę i mączniaka rzekomego na roślinach ozdobnych,
- środek przeznaczony do stosowania przez użytkowników nieprofesjonalnych.
RIDOMIL GOLD MZ PEPITE 67,8 WG jest środkiem grzybobójczym w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu układowym i kontaktowym, do stosowania zapobiegawczego w okresie intensywnego wzrostu roślin, przeznaczony do ochrony przed chorobami grzybowymi ziemniaka, winorośli, tytoniu, uprawianych w gruncie: pomidora, cebuli, brokuła, kalafiora, sałaty, roślin ozdobnych, uprawianych pod osłonami: ogórka, roślin ozdobnych.
Zawartość substancji czynnych:
- metalaksyl – M (związek z grupy fenyloamidów) – 3,8% (38,8 g/kg)
- mankozeb (związek z grupy ditiokarbaminianów) – 64% (640 g/kg)
SPOSÓB STOSOWANIA:
- środek przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy ręcznych.
WYBRANE ZASTOSOWANIA - DAWKOWANIE:
- ziemniak (zaraza ziemniaka) - 20 g w 2-4 l wody / 100 m2
- ziemniak (alternarioza) - 25 g w 2-4 l wody / 100 m2
- pomidor w gruncie (zaraza ziemniaka, alternarioza) - 22,5 g w 6-8 l wody / 100 m2
- cebula w gruncie (mączniak rzekomy) - 25 g w 7 l wody / 100 m2
- rośliny ozdobne uprawiane w gruncie i pod osłonami (fytoftoroza, mączniak rzekomy) - 25 g na 10 l wody/ 100 m2
- winorośl (mączniak rzekomy) - 7,5 g na 7 l wody / 100 m2
OPAKOWANIE: 50 g
STOSUJĄC AGRECOL RIDOMIL GOLD 67,8 WG ZWALCZASZ CHOROBY GRZYBOWE.
Zaraza ziemniaka
- zaraza ziemniaka jest najgroźniejszą chorobą ziemniaków. Szczególne intensywnie choroba występuje w lata chłodne i wilgotne. Najczęściej pierwsze objawy można zaobserwować w lipcu i sierpniu, choć przy sprzyjających warunkach może wystąpić również w czerwcu. Początkowo objawy choroby można zaobserwować na nadziemnych częściach roślin. Na liściach i łodygach ziemniaka pojawiają się nieregularne, brązowe, stopniowo powiększające się plamy. Na spodzie liści, w miejscach plam, w warunkach wysokiej wilgotności powietrza, widoczny jest biały nalot zarodników grzyba. Porażone liście zamierają. W późniejszym czasie w trakcie zbioru ziemniaków objawy można zaobserwować na bulwach. Na skórce bulw pojawiają się szaro-sine, stopniowo powiększające się plamy. W miejscach tych plam po przekrojeniu bulwy widoczne są rdzawe przebarwienia miąższu. Przez uszkodzenia spowodowane przez zarazę ziemniaka wnikają inne patogeny, które wkrótce powodują gnicie bulw. Silnie porażone rośliny mogą zamierać, dlatego należy bardzo szybko reagować stosując zabiegi ochrony roślin. Zaraza ziemniaka może spowodować również poważne szkody w trakcie przechowywania bulw ziemniaka.
Zapobieganie i zwalczanie:
- do sadzenia należy stosować zdrowe bulwy ziemniaka,
- unikamy zbyt gęstego sadzenia roślin, aby zapewnić im odpowiednio przewietrzane stanowisko,
- w ciągu sezonu prowadzimy regularną obserwację roślin, aby móc odpowiednio szybko zareagować w przypadku wystąpienia choroby. Możemy też skorzystać z pomocy z internetowego systemu wspomagania decyzji w ochronie przed sprawcą zarazy ziemniaka, dostępnego na stronie Instytutu Ochrony Roślin,
- na działkach nie powinno się uprawiać obok siebie pomidora i ziemniaka. Należy unikać uprawiania następczo w kolejnym sezonie wegetacyjnym, na tym samym stanowisku, ziemniaka po pomidorze i odwrotnie,
- zainfekowane, zamarłe rośliny należy niezwłocznie usuwać z grządki, gdyż stanowią źródło zakażenia dla przyszłych upraw,
- po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorobowych wykonujemy 3-4 zabiegi środkami ochrony roślin co 7–10 dni.
Fytoftoroza iglaków
Objawy: Patogen poraża rośliny odglebowo, szczególnie rośliny osłabione, niewłaściwie uprawiane, rosnące na glebach, na których długo zalega woda. Fytoftoroza może zaatakować już młode sadzonki, powodując zahamowanie ich wzrostu i zamieranie. W przypadku porażenia starszych roślin igły na początku matowieją, żółkną, brunatnieją, po czym zamierają całe porażone pędy. Fytoftoroza może zaatakować pojedynczy pęd, podczas gdy pozostałe wyglądają zdrowo. Objawy fytoftorozy mogą wystąpić w również tylko szczytowych częściach pędów. Czasami dochodzi do zainfekowania całej rośliny, co prowadzi do jej zamarcia. Grzyb przerasta tkanki przewodzące rośliny, od korzeni do pędów. Ogranicza to możliwość pobierania wody, więc odwodnione pędy żółkną, a następnie zamierają. Choroba postępuje bardzo szybko, więc zachodzi potrzeba szybkiej interwencji w przypadku zauważenia pierwszych objawów.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Pojemniki, doniczki oraz miejsca, które mają kontakt z podłożem do sadzenia roślin powinny być odkażone.
- Roślinom przed posadzeniem należy zapewnić właściwe dla gatunku stanowisko uprawy.
- Podłoże powinno być odpowiednio przepuszczalne, aby nie zalegała na nim woda, ponieważ takie warunki sprzyjają rozwojowi choroby.
- Podczas zakupu sadzonek należy wybierać te zdrowe.
- W przypadku zauważenia pierwszych objawów choroby należy niezwłocznie zastosować odpowiednie środki ochrony roślin. Należy wybierać środki zarówno do podlewania jak i opryskiwania roślin, zapewniając kompleksowe zwalczanie zarówno patogenów zalegających w glebie jak i rozwijających się na roślinie.
- Jeżeli roślina zamarła wskutek fytoftorozy należy ja usunąć, natomiast podłoże w miejscu uprawy rośliny odkazić, stosując środki do podlewania.
Alternarioza na ziemniaku
- objawia się wcześniej niż zaraza ziemniaka, ponieważ pierwsze objawy można zaobserwować już od połowy czerwca. Aby doszło do infekcji powierzchnia liścia musi być zwilżona, czemu sprzyja podwyższona wilgotność powietrza powodowana przez opady deszczu lub długo utrzymującą się na roślinach rosę. Natomiast dalszy rozwój choroby bardzo szybko postępuje w warunkach ciepłej i suchej pogody. Na porażonych liściach powstają suche, ciemnobrązowe plamy różnej wielkości. Plamy są charakterystycznie pierścieniowo strefowane. Na styku żywej i martwej tkanki może pojawić się żółta obwódka – jest to tzw. „halo”. Z czasem plam tworzy się coraz więcej i zlewając się ze sobą tworzą duże powierzchnie, doprowadzając do zamierania i zasychania liści. Podobne objawy występują również na liściach, ogonkach liściowych i łodygach. Patogen zimuje na nasionach i w resztkach roślinnych.
Zapobieganie i zwalczanie:
- unikamy zbyt gęstego sadzenia roślin, aby zapewnić im odpowiednio przewietrzane stanowisko,
- na działkach nie powinno się uprawiać obok siebie pomidora i ziemniaka,
- należy unikać uprawiania następczo w kolejnym sezonie wegetacyjnym, na tym samym stanowisku, ziemniaka po pomidorze i odwrotnie. Najlepiej zachować 3-4 letnią przerwę w uprawie tych roślin w tym samym miejscu,
- zainfekowane, części roślin lub całe zamarłe rośliny należy niezwłocznie usuwać z grządki, gdyż stanowią źródło zakażenia dla przyszłych upraw,
- środki ochrony roślin stosować zapobiegawczo w warunkach zagrożenia chorobą i w momencie pojawienia się pierwszych objawów choroby na dolnych liściach, od fazy rozwiniętego piątego liścia na pędzie głównym do końca fazy dojrzewania.
Zaraza ziemniaka na pomidorze
- najgroźniejsza choroba pomidorów. Szczególne intensywnie choroba występuje w lata chłodne i wilgotne. Najczęściej pierwsze objawy można zaobserwować w lipcu i sierpniu, choć przy sprzyjających warunkach może wystąpić również w czerwcu. Na liściach i łodygach pomidora pojawiają się nieregularne, brązowe, stopniowo powiększające się plamy. Na spodzie liści, w miejscach plam, w warunkach wysokiej wilgotności powietrza, widoczny jest biały nalot zarodników grzyba. Porażone liście zamierają. Jednak głównie objawy występują na owocach pomidora. Na owocach pojawiają się brunatne plamy, ulegające twardej zgniliźnie. Zgnilizna sięga w głąb miąższu, a nawet do komór nasiennych. Nawet po odkrojeniu miejsc zmienionych chorobowo owoce pomidorów nie są zdatne do spożycia, ponieważ są gorzkie. W momencie wysokiej wilgotności powietrza na pograniczu zdrowej i chorej tkanki może pojawić się biały nalot, który znika gdy wilgotność spada. Silne porażenie prowadzi do zamierania całych roślin, dlatego należy bardzo szybko reagować stosując zabiegi ochrony roślin.
Zapobieganie i zwalczanie:
- unikamy zbyt gęstego sadzenia roślin, aby zapewnić im odpowiednio przewietrzane stanowisko,
- w ciągu sezonu prowadzimy regularną obserwację roślin, aby móc odpowiednio szybko zareagować w przypadku wystąpienia choroby. Możemy też skorzystać z pomocy z internetowego systemu wspomagania decyzji w ochronie przed sprawcą zarazy ziemniaka, dostępnego na stronie Instytutu Ochrony Roślin,
- na działkach nie powinno się uprawiać obok siebie pomidora i ziemniaka. Należy unikać uprawiania następczo w kolejnym sezonie wegetacyjnym, na tym samym stanowisku, ziemniaka po pomidorze i odwrotnie,
- zainfekowane, zamarłe rośliny należy niezwłocznie usuwać z grządki, gdyż stanowią źródło zakażenia dla przyszłych upraw,
- choroba najszybciej pojawia się na wczesnych odmianach ziemniaków. Gdy zaobserwujemy objawy na ziemniaku jest to sygnał, że należy rozpocząć profilaktyczne zabiegi chroniące pomidora,
- po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorobowych wykonujemy 3-4 zabiegi środkami ochrony roślin co 7–10 dni, pamiętając o zachowaniu okresu karencji.
Fytoftoroza rododendrona
Objawy: Patogen poraża rośliny odglebowo, szczególnie rośliny osłabione, niewłaściwie uprawiane, rosnące na glebach, na których długo zalega woda. Fytoftoroza może zaatakować już młode sadzonki, powodując zahamowanie ich wzrostu i zamieranie. W przypadku porażenia starszych roślin liście na początku matowieją i zawijają się do środka. Ponieważ grzyb przerasta wiązki przewodzące pędu, ogranicza możliwość pobierania wody i składników pokarmowych przez roślinę. W skutek czego liście więdną, ale nie opadają z rośliny. Na zwiniętych do dołu blaszkach liściowych, od strony ogonka liściowego, liście charakterystycznie brązowieją w kształcie litery V. Fytoftoroza może zaatakować pojedynczy pęd, podczas gdy pozostałe wyglądają zdrowo. Czasami dochodzi do zainfekowania całej rośliny, co prowadzi do jej zamarcia. Choroba postępuje bardzo szybko, więc zachodzi potrzeba szybkiej interwencji w przypadku zauważenia pierwszych objawów. Na porażonych korzeniach są wyraźnie widoczne brunatne, lekko zagłębione, nieregularne plamy. Chora roślina wykopana z gruntu ma przegniłe korzenie. Wystąpienie fytoftorozy można dość łatwo sprawdzić. Po zeskrobaniu wierzchniej warstwy kory u podstawy pędu widoczne jest zbrunatnienie tkanek. Na przekroju poprzecznym po ścięciu porażonej rośliny widoczne są czerwonobrązowe przebarwienia drewna – są to tkanki poprzerastane grzybnią.
Zapobieganie i zwalczanie:
- Pojemniki, doniczki oraz miejsca, które mają kontakt z podłożem do sadzenia roślin powinny być odkażone.
- Roślinom przed posadzeniem należy zapewnić właściwe dla gatunku stanowisko uprawy.
- Podłoże powinno być odpowiednio przepuszczalne, aby nie zalegała na nim woda, ponieważ takie warunki sprzyjają rozwojowi choroby.
- Podczas zakupu sadzonek należy wybierać te zdrowe.
- W przypadku zauważenia pierwszych objawów choroby należy niezwłocznie zastosować odpowiednie środki ochrony roślin. Należy wybierać środki zarówno do podlewania jak i opryskiwania roślin, zapewniając kompleksowe zwalczanie zarówno patogenów zalegających w glebie jak i rozwijających się na roślinie.
- Jeżeli roślina zamarła wskutek fytoftorozy należy ja usunąć, natomiast podłoże w miejscu uprawy rośliny odkazić, stosując środki do podlewania.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia i przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.