Agar Agar 150g firmy Food Colours
Nturalna substancja żelująca w proszku, pochodzenia roślinnego, bezbarwna, nie posiada smaku i zapachu. Jest dodawany do ciast, deserów, galaretek owocowych oraz garmażerki. Różni się od żelatyny, tym, że żeluje już poniżej 40°C, a rozpuszcza się dopiero w temp. 85°C, nie trzeba go przechowywać w lodówce i nie ma obawy, że rozpuści się w temperaturze pokojowej. Czynności te można wielokrotnie powtarzać, a więc ogrzewać i ochładzać płyn. Jeśli po stężeniu stwierdzimy, że konsystencja jest za rzadka, możemy ponownie podgrzać produkt i dodać więcej proszku.
Dozowanie:
4 - 8 g na 1 l wody. Należy wymieszać proszek Agar w ciepłej wodzie, gotować 3 minuty, tak aby cały proszek się rozpuścił. Zestala się w ciągu ok. 1 godziny, tworząc żel (w temp. 40 - 50 stopni).
W razie konieczności żel można ponownie roztopić (w temperaturze 90 - 100 stopni). Nie trzeba go wkładać do lodówki - nie rozpuści się w temperaturze pokojowej.
Bardzo prosimy o przemyślane zakupy.