Aebleskiver
BERNDORF REIN-NICKEL
Stary austriacki kolekcjonerski wyrób!
Patelnia z trzema zagłębieniami, odpowiednia do smażenia duńskich naleśników.
Średnica 18 cm.
Patelnia na duńskie smażone ciasteczka z dżemem lub syropem klonowym, naleśniki nadziewane tradycyjnie jabłkami, ale inne owoce, czekolada, ser lub szynka również będą w sam raz.
Przepis na ciasto:
Składniki
- 2 szklanki mąki
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- 1½ szklanki maślanki
- ½ cup stopionego masła
- 3 jajka (oddzielone białka od żółtka)
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
Instrukcje
- Ubij białka z cukrem do sztywności.
- W osobnej misce wymieszaj żółtka, mąkę, sodę i sól.
- Dodaj powoli maślankę podczas mieszania. Kontynuuj mieszanie, aż do osiągnięcia jednorodnej konsystencji.
- Powoli dodaj stopione masło cały czas mieszając.
- Delikatnie dokładaj białka.
- Podgrzej patelnię na średnim ogniu. Smaruj każdy otwór odrobiną masła lub oleju. Wypełnij otwory patelni.
- Po kilku minutach przewróć ciasteczka na drugą stronę.
- Smaż przez dodatkowe 2 minuty.
- Posyp cukrem pudrem, podawaj z dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Idealne pieczenie 3 naleśników jednocześnie.