Nieszpułka jadalna (Mespilus germanica) - NA NALEWKI I DŻEMY!
Nieszpułka jadalna (Mespilus germanica) - doniczka p10,5
Wyrasta na wysoki krzew lub niskie drzewo. Duże kwiaty, które pojawiają się późną wiosną i wczesnym latem. Są białe do kremowych, czasem różowo podbarwione. Są ozdoba ogrodu i parku.
Owoce aromatyczne, średnicy ok. 4cm, dojrzewają w połowie października. Do jedzenia nadają się po pierwszych przymrozkach lub po okresie przechowywania, kiedy miąższ zmieni barwę z białej na brązową i stanie się miękki i słodki. Można je jeść na surowo, po ugotowaniu lub w przetworach. W kuchni z nieszpułki robi się mus, marmolady, dżemy, wina, likiery i nalewki. Jej owoce mają dużo pektyn i dobrze się "żelują".
Nieszpułka owocuje wiernie każdego roku, gdyż zakwita na tyle późno, że nie szkodzą jej późnowiosenne przymrozki.
Sadzonka w doniczce p10,5, wysokości około 25-30cm.
Zdjęcie sadzonki z 22.03.2018r