JABŁOŃ O CZERWONYM MIĄŻSZU HIT!
Jabłoń Baya Marisa- sadzonka kopana
Nowa, rewelacyjna odmiana jabłoni wyhodowana w Bawarskim Centrum Sadownictwa i Hodowli Owoców, Hallbergmoos, Niemcy.
Baya Marisa to pierwsza odmiana jabłek o czerwonym miąższu o jakości owoców deserowych, polecana do sadów ekologicznych.
Posiada wysoką zawartość antyoksydantów i jest hipoalergiczna czyli bezpieczna dla alergików.
Atrakcyjny kolor miąższu fascynuje i zachęca do bezpośredniego spożycia jabłka.
W świeżej postaci cenne związki są najlepiej przyswajalne dla ludzkiego organizmu.
Szarlotka z biało-czerwonymi kawałkami miąższu jabłka to kulinarna i wizualna atrakcja.
Sok jabłkowy „Baya® Marisa” jest ciemnoczerwony i ma niezrównaną stabilność koloru.
POCHODZENIE: „Weirouge” × „Zuchtklon 166”
WZROST: średni, korona o średniej gęstości rozgałęzień
ZAPYLACZE: Diploid (co oznacza, że jest świetnym zapylaczem)
DOJRZAŁOŚĆ ZBIORCZA: wczesny okres kwitnienia. Termin zbioru pięć dni później niż „Gala” tzn w drugiej połowie września.
PODATNOŚĆ NA CHOROBY: średnia podatność na parch jabłoni (podobny do „Elstar”). Niska podatność na choroby
kory i drewna
OWOC: owoce średniej wielkości lub duże (190 g), kuliste. Ciemnoczerwone przebarwienie (90%), wyraźne
przetchlinki. Miąższ owoców prawie całkowicie intensywnie czerwony. Twardość w czasie zbioru około 8 kg/cm².
Średnia do wysokiej zawartość kwasu jabłkowego (8 g/l).
Wysoka zawartość SSC (13 15% Brix)- świadczy on o wysokiej zawartości antyoksydantów. Hipoalergiczny (Mald1)!
Przechowywanie:
Chłodnia: temperatura: ok. 4-5 ° C, możliwe do grudnia.
Przechowywanie w KA: możliwe do stycznia.