Suszona huba BIAŁOPORKA BRZOZOWEGO 50 g
Jest powszechnie występującym grzybem z rodziny pniarkowatych, zaliczanym do pasożytów lub saprofitów żywych i martwych brzóz. Na półkuli północnej należy do gatunków pospolitych, często spotykanych na drzewach porastających świetliste zagajniki, obrzeża lasów, miedze i okolice ludzkich siedlisk. Wyróżnia się półkulistym, poduszeczkowym kształtem oraz jednocie białym, zwartym miąższem, który u starszych osobników może przybierać kremową lub jasnobrązową barwę. Wysuszony hymenofor jest stosunkowo twardy i konsystencją przypomina korek, ma również miły dla zmysłów, grzybowy zapach. Białoporek brzozowy bywa często mylony z guzem brzozy, czyli włóknouszkiem ukośnym - ze względu na barwę nazywanym czarną hubą brzozową i również wykorzystywanym w ziołolecznictwie.
Biała huba brzozy
- zawiera piptaminę (rodzaj naturalnego antybiotyku);
- obfituje w triterpeny pentacykliczne oraz kwasy polyporenowe A i C;
- jest ważnym źródłem betuliny i kwasu betulinowego o właściwościach przeciwnowotworowych;
Właściwości
- działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antyseptycznie;
- aktywizuje naturalne siły odpornościowe do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi;
- wspiera walkę z pasożytami wewnętrznymi i roznoszonymi przez nie chorobami;
- łagodzi skutki boreliozy;
- zmniejsza ryzyko zapadnięcia na odkleszczowe zapalenie mózgu;
- stanowi skuteczną broń przeciwko wybranym nicieniom (np. włosogłówce);
- reguluje działanie układu pokarmowego i niweluje dolegliwości ze strony żołądka;
- wykazuje właściwości cytotoksyczne względem komórek rakowych;
- hamuje cykl życiowy tkanek nowotworu i spowalnia rozwój choroby zmniejszając ryzyko przerzutów;
- stosowany zewnętrznie zmniejsza prawdopodobieństwo zakażeń i odczynów zapalnych;
- przyspiesza gojenie ran i wszelkich uszkodzeń skóry;
Białoporek brzozowy stosowany jest w medycynie alternatywnej jako naturalny środek antyseptyczny i wzmacniający, w stanach ogólnego osłabienia organizmu, przy anemii oraz przy spadku odporności. Spożywany profilaktycznie zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę i przeziębienia, przyspiesza również okres rekonwalescencji. Pomocniczo w chorobach żołądka, w zapaleniu błon śluzowych narządów przewodu pokarmowego, przy wrzodach i podrażnieniach jelit. Ponadto wspomagająco w zakażeniach pasożytami wewnętrznymi, przede wszystkim bytującymi w układzie trawiennym. Zalecany jest także przy boreliozie oraz profilaktycznie dla zapobieżenia wystąpieniu chorób odkleszczowych. Ponadto dla uzupełnienia kuracji konwencjonalnych stosowanych w chorobach nowotworowych.
- Surowiec: huba brzozowa
- Nazwa łacińska: piptoporus betulinus
- Skład: białoporek brzozowy 100%
- Postać: cięta w kostkę, suszona
- Kraj pochodzenia: Polska
- Data przydatności do spożycia: podana na etykiecie umieszczonej na opakowaniu
- Przeciwwskazania: nieznane. Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią;
- Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu;
- Informacje o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, orzechów, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki i pochodne wyżej wymienionych;
Proponowany sposób podania:
- 1 łyżkę rozdrobnionego białoporka zalać 200 ml letniej wody. Odstawić na noc do namoknięcia. Rano doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu, po czym gotować ok. 5 minut. Zaparzać 20 minut, odcedzić. Pić po kilka łyków kilkukrotnie w ciągu dnia przed jedzeniem jako środek przeciwzapalny i wzmacniający.
Wszystkie opisy mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na celu poszerzenie wiedzy czytelnika.