KOCIOŁEK MYŚLIWSKI WĘGIERSKI
ŻELIWNY GARNEK DO OGNISKA 10L
PRZEŻYJ MAGICZNĄ UCZTĘ PRZY OGNISKU
PRZYGOTUJ GOŚCIOM PRZEPYSZNE POTRAWY
KOCIOŁEK TYTANICZNIE TRWAŁY - POSŁUŻY WIEKI
Przed pierwszym użyciem kociołek należy wypalić (czynność ta usunie ewentualne zanieczyszczenia pozostałe po procesie produkcyjnym) oraz zabezpieczyć natłuszczając go olejem spożywczym który tworzy powlokę ochronna żeby kociołek mógł służyć przez lata. Natłuszczanie powinno się przeprowadzać po każdym użyciu. Instrukcje wypalania kociołka są dostępne w internecie po wpisaniu w wyszukiwarke hasła "pierwsze wypalanie kociołka żeliwnego".
KLUCZOWE CECHY:
- Dla 6 - 10 osób
- Wykonany z żeliwa - odlew ciśnieniowy!
- Solidna pokrywa
- Odkręcane, stabilne nóżki
- Otwór bezpieczeństwa regulujący ciśnienie
- Poręczny uchwyt do przenoszenia lub podwieszania
Wymiary:
- Pojemność: 10L
- Szerokość całkowita: 35,5 cm
- Średnica wnętrza kociołka: 27,5 cm
- Wysokość kociołka z pokrywą: 25 cm
- Wysokość nóżek: 13,5 cm
- Wysokość całkowita: 38,5 cm
- Waga: 17,5 kg
DŁUGOWIECZNE ŻELIWO
Kociołek nóżki i pokrywa są odlewane z żeliwa o specjalnym składzie. Materiał ten jest niezwykle odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowanie, odkształcanie i działanie wysokiej temperatury. Żeliwo jest długowieczne, kociołek posłuży wiele lat. Wysokiej jakości wykonanie to gwarancja żywotności i trwałości. Kociołek dobrze akumuluje ciepło i długo utrzymuje wysoką temperaturę. Potrawy dzięki temu są gorące i apetyczne.
PRZYGOTUJ PYSZNE POTRAWY
Żeliwny kociołek doskonale wydobywa wszystkie smaki i aromaty ze składników. Przyrządzone dania są niezwykle apetyczne. Na palenisku lub nad ogniskiem przygotować możemy pyszne potrawy jednogarnkowe, duszonki, pieczonki i prażonki. Zarówno mięsne, jak i warzywne, takie jak:
- gulasze,
- pożywne zupy,
- aromatyczne mięsa,
- bogracze,
- pieczone ziemniaki
- duszone warzywa
Warto spróbować żeberka w kapuście, golonkę w piwie lub leczo albo gulasz grzybowy.
ŻELIWNA POKRYWA
Doskonale dopasowana do kociołka pokrywka, tak samo jak garnek na nóżkach, została wykonana z długowiecznego żeliwa. Jest wysoce odporna na czynniki mechaniczne oraz wysoką temperaturę. Przykryte danie na dłużej zachowa wyższą temperaturę, pozostając bardziej apetyczne. Do Europy kociołki żeliwne przywieźli koczownicy madziarscy, którzy przywędrowali na ten kontynent około 1200 lat temu. Z tradycji węgierskiej kuchni zaczerpnęliśmy potrawy, które przyrządza się w kociołku żeliwnym lub inaczej kociołku węgierskim bezpośrednio na ognisku.
[opis_dodatkowy5]
EKSTREMALNIE STABILNY
Żeliwny kociołek ma trzy solidne nóżki stanowiące jego integralną część. Dzięki nim produkt zachowuje stabilność i nie chybocze się. Ustaw kociołek bezpiecznie na palenisku lub nad ogniskiem. Bez obawy o przewrócenie się i wylanie pysznej zawartości. Nóżki żeliwne wytrzymują wysokie temperatury i są odporne na uszkodzenia. Odkręcane nóżki co ułatwiają przewożenie oraz zastosowanie na różnego typu piecach i palnikach