6PAK VITAMIN C + L-LYSINE 240G
Działanie witaminy C
Witamina C to jedna z najbardziej znanych witamin o wielokierunkowym wpływie na organizm człowieka. Czy znasz jej wszystkie właściwości? Przeczytaj koniecznie jakie działanie wykazuje.
Jedną z najważniejszych właściwości witaminy C jest pomoc w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Istotne nie tylko dla osób aktywnych fizycznie jest również to, że witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza oraz pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E i w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Bardzo ważny jest również wpływ witaminy C na kolagen, ponieważ witamina ta pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia właściwego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, skóry, dziąseł i zębów.
Vitamin C + L-Lysine, czyli połączenie witaminy C i lizyny
Jedna z najważniejszych funkcji witaminy C to udział w biosyntezie kolagenu. Kolagen jest białkiem strukturalnym tkanki łącznej, które jest obecne w różnych narządach wewnętrznych i skórze oraz w kościach i chrząstkach. Do syntezy kolagenu niezbędna jest lizyna, czyli aminokwas egzogenny. Rola witaminy C to działanie jako kofaktor dla enzymów lizyny (oraz proliny), które stabilizują strukturę cząsteczki kolagenu. W wyniku zachodzących przemian dochodzi do przekształcenia prokolagenu we właściwy kolagen. Oprócz stabilizacji cząsteczki kolagenu witamina C stymuluje również produkcję mRNA kolagenu przez fibroblasty.
Sięgnij po naszą propozycję sproszkowanej witaminy C oraz L-lizyny i skutecznie uzupełnij swoją dietę. Pamiętaj, że witamina C to wsparcie Twojego układu odpornościowego! To tylko jedna porcja dziennie, którą możesz stosować nawet z ulubionym napojem.
Składniki:
Witamina C (kwas L-askorbinowy) 80%, chlorowodorek L-lizyny (20%).
Może zawierać niezamierzoną obecność pochodnych mleka, soi, zbóż zawierających gluten (pszenicy), jaj, orzechów ziemnych i innych orzechów
Sposób użycia:
Zmieszać 1 miarkę proszku (1 g) ze 150 ml wody, soku, lub innego ulubionego, ale nie gorącego napoju. Spożywać raz dziennie najlepiej w trakcie posiłku.