6PAK Nutrition Anticatabolic PAK - 500g cytryna
6PAK Nutrition Anticatabolic PAK. Suplement diety. Zawiera substancję słodzącą. To formuła okołotreningowa zawierająca aminokwasy z rozgałęzionymi łańcuchami bocznymi (BCAA) we wzajemnym stosunku ilościowym 2:1:1, dodatkowo wzbogacona o witaminę C, witaminę B6, L-glutaminę i taurynę. Produkt polecany w okresie zwiększonej aktywności fizycznej.
- ✅ Zawiera aminokwasy rozgałęzione bcaa w proporcji 2:1:1
- ✅ Dodatkowo wzbogacony o witaminę c i witaminę b6
- ✅ W składzie znajduje się też l-glutamina i tauryna
- ✅ Witamina b6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- ✅ Do stosowania przed i w trakcie treningu
- ✅ 3 warianty smakowe do wyboru
- ✅ Opakowanie zapewnia 50 porcji
6PAK Nutrition Anticatabolic PAK to formuła okołotreningowa zawierająca aminokwasy z rozgałęzionymi łańcuchami bocznymi (BCAA), dodatkowo wzbogacona o witaminę C, witaminę B6, L-glutaminę i taurynę. Produkt polecany w okresie zwiększonej aktywności fizycznej.
6PAK Nutrition Anticatabolic PAK – w okresie zwiększonej aktywności fizycznej
Jeżeli czeka Cię intensywny czas na siłowni i poszukujesz formuły okołotreningowej – 6PAK Nutrition Anticatabolic PAK to produkt stworzony dla Ciebie.
Wartość Odżywcza / Informacja Żywieniowa: Na 10 g
- Witamina C: 60 mg
- Witamina B6: 1.4 mg
- L-glutamina: 4400 mg
- BCAA 2:1:1, w tym: 4400 mg
- L-leucyna: 2200 mg
- L-izoleucyna: 1100 mg
- L-walina: 1100 mg
- Tauryna: 400 mg
Zalecane spożycie / sposób przygotowania:
Zmieszać 2 miarki proszku (10 g) ze 150 ml wody. Wypić pół porcji przed treningiem, a drugą w trakcie treningu. Stosować w dni treningowe.
Aminokwasy z rozgałęzionymi łańcuchami bocznymi (BCAA)
Aminokwasy rozgałęzione, czyli L-leucyna, L-izoleucyna i L-walina to trzy niezbędne aminokwasy, które trzeba dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie jest w stanie ich syntetyzować. Tkanka mięśniowa to średnio ok. 40% masy ciała człowieka, z czego BCAA to ok. 14%-18% aminokwasów wchodzących w skład białek tej tkanki. W trakcie intensywnej aktywności fizycznej, aby zniwelować zwiększoną redukcję L-leucyny i pozostałych aminokwasów rozgałęzionych, warto sięgnąć po ich suplementację.
Witamina C i witamina B6
Witaminy C i B6 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomagają także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, jak również w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Ponadto witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu oraz do regulacji aktywności hormonalnej.
L-glutamina i tauryna
Glutamina jest ważnym prekursorem w procesie syntezy białek i aminokwasów. Występuje obficie w ośrodkowym układzie nerwowym, gdzie bierze udział w różnych szlakach metabolicznych. W przypadku tauryny to (jak podaje publikacja naukowa z 2017 r. z Journal of the International Society of Sports Nutrition) utrzymywanie jej na odpowiednim poziomie jest ważne dla sportowców wytrzymałościowych, ponieważ tauryna odgrywa kluczową rolę w skurczu i rozluźnieniu mięśni, metabolizmie lipidów i potencjalnie w syntezie białek mięśniowych.
6PAK Nutrition Anticatabolic PAK – czyli Twoje wsparcie okołotreningowe!
Literatura:
- Drywień M. E., Dźwigała J., Staszewska-Skurczyńska M., Znaczenie aminokwasów rozgałęzionych w żywieniu człowieka oraz profilaktyce i przebiegu niektórych chorób, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2013;19(3), s. 379–384.
- Dymkowska-Malesa M., Walczak Z., Suplementacja w sporcie, Nowiny Lekarskie 2011, 80, 3, s. 199–204.
- https://neuroexpert.org/wiki/l-glutamina-gln/
- Albrecht J., Sidoryk-Węgrzynowicz M., Zielińska M., Aschner M., Roles of glutamine in neurotransmission. Neuron glia biology, 2010 Nov; 6(4):263-76.
- Rozporządzenie Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.
- McLeay Y., Stannard S., Houltham S. (et al.), Dietary thiols in exercise: oxidative stress defence, exercise performance, and adaptation. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2017, 14, 12.
ID: BP-REF_PAK/046#CYTRY_
Suplement diety.
Nie może być stosowany jako zamiennik bądź substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia.
Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu.
Produktu nie należy podawać matkom karmiącym oraz kobietom w ciąży.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.