Jeśli nie wiesz, na które kakao się zdecydować lub chciałbyś zrobić komuś oryginalny prezent, to polecam taki zestaw pięciu 100-gramowych opakowań z kakao: African Sun, surowe kakao z Peru w bryłach, kakao z Ekwadoru Arriba Nacional, kakao z Wenezueli oraz gwatemalskiego kakao od plemienia Kekczi.
Wszystkie o wyjątkowym smaku i działaniu.
Guatemala Cahabón - hodowlą tego kakao zajmuje się rdzenne plemię Kekchi (nazywani też: Qʼeqchiʼ) - jest to plemię Majów z Gwatemali. Ich głównym zajęciem jest rolnictwo. Jest to najwyższej jakości kakao, w 100% hodowane, fermentowane i suszone na porośniętych dżunglą wzgórzach regionu Cahabón w Gwatemali.
Posiada wyczuwalne nuty smakowe skórki pomarańczy, prażonych migdałów i miodu.
Plemię Kekchi szacuje się na ponad milion. Ich rodzimym językiem jest kekczi. Hodowlą kakao zajmuje się w ramach Stowarzyszenia Zintegrowanego Rozwoju „OX EEK” w Santa Maria Cahabón (ADIOESMAC), które zostało założone w 2004 roku. Stowarzyszenie co roku sadzi drzewa kakaowe przy wsparciu Ministerstwa Rolnictwa i różnych organizacji pozarządowych; dzięki większości posadzonego kakao udaje się ponownie zalesić tereny, które służyły pod uprawę kukurydzy i fasoli.
Ziarna Arriba Nacional, to jedne z najbardziej aromatycznych ziaren na świecie. W dzisiejszych czasach większość ziaren kakao to hybrydy, dlatego Arriba Nacional jest tak trudny do znalezienia. Ta prastara odmiana kakaowca była niegdyś symbolem Ekwadoru. Wyjątkowe ziarna rosną w pacyficznym lesie mglistym otaczającym rezerwat przyrody Mache Chindul w regionie Esmeraldas w północno-zachodniej części Ekwadoru. Rezerwat znajduje się na wysokości 800 m n.p.m. i rozciąga się na powierzchni 70 000 hektarów. Obejmuje tropikalne lasy deszczowe, kąpieliska i wodospady oraz jest domem dla jednej z najbardziej bioróżnorodnych populacji zwierząt i roślin na świecie. 10 procent z nich uważa się za endemiczne. W lesie rosną drzewa, które osiągają wysokość 25-30 metrów i sięgają chmur. Las otulony jest przez całoroczną mgłę, która skrapla się na zboczu góry zasilając rzeki.
Kakao peruwiańskie - kakao w formie brył powstało z najstarszej odmiany kakao, niehybrydyzowanej, zwanej przez tubylców "criollo". Stare odmiany są delikatne w uprawie i nie znoszą pestycydów. Dlatego oferujemy kakao organiczne, które nie zawiera żadnych konserwantów ani innych sztucznych dodatków czy też aromatów. Ta pasta kakaowa powstała z surowych, fermentowanych ziaren kakaowca. Kakao uprawiane jest przez małych hodowców z Peru. Kakao to nie jest prażone ani poddawane pasteryzacji. Posiada aż 50 proc. zdrowego tłuszczu w postaci masła kakaowego. Jest to w 100 proc. naturalne, organiczne kakao!
African Sun - to pasta kakaowa z rejonów Sierra Leone i Kongo. Powstała z prażonych, organicznych ziaren kakaowca. Uprawa kakao w tych rejonach Czarnego Lądu jest korzystna dla tamtejszej gleby, bo drzewa zapewniają cień i ubogacają glebę. Zapewniają również stały dochód miejscowym rolnikom, a koszty eksportu opierają się na zasadach poszanowania ich pracy.
To kakao jest gorzkie i nie wyczuwa się w nim kwaskowatego posmaku, gdyż jest z prażonych ziaren. Świetnie komponuje się z każdym mlekiem roślinnym z dodatkiem miodu lub daktyli. Może stanowić wspaniały dodatek do pożywnej owsianki z bakaliami: suszonymi owocami i orzechami.
Osoby, które prowadzą ceremonie kakao, cenią je ze względu na działanie i delikatny smak.
Pasta kakaowa z Wenezueli to 80 procent odmiany Criollo i 20 procent Trinitaro. Criollo to odmiana bardzo delikatna w uprawie i jest jedną z najstarszych odmian (obok Arriba Nacional). Criollo ma co najmniej 1500 lat, sięga cywilizacji Majów, a być może nawet dalej. Jego rodzime pochodzenie jest nadal przedmiotem dyskusji: może to być Honduras lub Wenezuela i Amazonia. Z chemicznego punktu widzenia ziarna kakaowca Criollo mają zwykle niską zawartość garbników, stosunkowo niską zawartość polifenoli, mają mniej teobrominy i ogólnie mają dość małą goryczkę. Kakao ma bogatą, orzechową bazę aromatu z przewagą klasycznych „czekoladowych” nut, które pieszczą podniebienie…
Kakao to zawdzięczamy rodzinom farmerskich, których praca zostaje nagradzana w sprawiedliwym handlu.
Co zawiera kakao?
Surowe kakao zawiera wiele cennych składników, dlatego nazywane jest “pokarmem bogów”. Może pobudzać lub rozluźniać, w zależności od intencji lub zapotrzebowania organizmu.
Kakao jest ziarnem owocu drzewa amazońskiego, które zostało przywiezione do Ameryki Środkowej prawdopodobnie w czasie trwania cywilizacji Olmeków. Ziarna kakaowca były tak cenione przez Majów i Azteków, że używano ich jako środka płatniczego.
W 1753 Karol Linneusz, XVIII-wieczny naukowiec szwedzki, nadał nazwę drzewu kakaowemu Theobroma cacao, co dosłownie oznacza “Kakao, pokarm bogów”. Chciał w ten sposób podkreślić jego wartość.
Ziarna kakaowca nie zawierają cukrów oraz mają od 12% do 50% tłuszczu, w zależności od rodzaju i warunków uprawy. Jest bogate w magnez, żelazo, chrom, tryptofan i antyoksydanty. Zawiera również fenyloetyloaminę i anandamid.
Wbrew powszechnej opinii kakao ma małą zawartość kofeiny. W ziarnie kakaowca jest mniej niż 1/20 kofeiny obecnej w kawie. Ponadto, w lutym 2008 r. dr Gabriel Cousens odkrył w badaniach klinicznych na zdrowych ludziach, że kakao nie podwyższa poziomu cukru we krwi jak ma to miejsce w przypadku kofeiny obecnej w żywności i napojach.
Siarka i magnez
Kakao jest wyjątkowo bogate w siarkę i magnez. Znajduje się w nim tyle magnezu, ile w żadnym innym pożywieniu. Jest to prawdopodobnie główny powód, dla którego kobiety przed lub w czasie miesiączki lubią sięgać po czekoladę. Magnez równoważy chemię mózgu, wzmacnia kości i wzbudza uczucie szczęścia. Jest jednym z najbardziej deficytowych pierwiastków w organizmie ludzkim. Obecnie około 80% ludności ma niedobory magnezu.
Z kolei siarka zawarta w kakao odpowiada za mocne paznokcie, włosy, piękną, promienną cerę, oczyszcza nereki i wątrobę.
Inhibitory MAO
Kakao zmniejsza apetyt, prawdopodobnie ze względu na obecne w nim inhibitory enzymów monoaminooksydazy (IMAO). Różnią się one od inhibitorów enzymów trawiennych występujących w większości orzechów i nasion. Te w kakao pobudzają wydzielanie serotoniny w mózgu oraz pobudzają neuroprzekaźniki. Według dra Gabriela Cousensa inhibitory MAO wzmacniają odporność i przyśpieszają regenerację.
Fenyloetyloamina (PEA)
Fenyloetyloamina obecna w kakao jest również produkowana w mózgu i uwalniana, gdy jesteśmy zakochani. Właśnie dlatego czekolada i miłość często idą ze sobą w parze :). PEA poprawia również koncentrację i czujność.
Anandamid
W kakao został wyizolowany neuroprzekaźnik zwany anandamidem, który również jest wytwarzany w mógzu. Anandamid jest nazywany pierwiastkiem błogości, ponieważ jest uwalniany, gdy czujemy się wspaniale. Kakao zawiera inhibitory enzymów, które spowalniają rozkładanie anandamidu w organizmie. Oznacza to, że naturalny anandamid lub anandamid kakaowy mogą dłużej utrzymywać się na wysokim poziomie dając uczucie błogości.
Alergie
Ostatnie badania dowiodły, że tylko jedna na 500 osób miała alergię na czekoladę. Alergia na czekoladę jest niezwykle rzadka i przeważnie dotyczy zawartego w niej nabiału.
Przechowywanie
Kakao nie trzeba trzymać w lodówce, jednak lubi suche i chłodne miejsce.