szukana oferta jest nieaktualna - może podobny przedmiot? zobacz więcej aktualnych ofert

309 Przepisów Na Sałatki z Warzyw Owoców Sledziowe (2125653290)



Licytacja: 5,00 zł

Sprzedane w licytacji

Zakończona o 12:15 dnia 11.01.2015 r.

Kategoria: Pozostałe
Lokalizacja: Bydgoszcz

Oferta na cel charytatywny
Oferta wystawiona na cel 23 Finał WOŚP
Organizacji charytatywnej Fundacja WOŚP

Zobacz aktualne oferty
aktualne przedmioty sprzedającego

Parametry

oferta nr 2125653290


Opis

Witam

Przedmiotem aukcji są 309 przepisów Na Sałatki z Warzyw, Owoców, Śledziowe, z Kurczakiem, Jajkiem , Owocami morza itp.

Naprawdę pyszne, wiele z nich sam przyrządzałem, a moi goście byli zachwyceni ;)

Po wpłacie pieniędzy na konto WOŚP prześlę przepisy mailem w pliku PDF
Na zachętę do licytacji ;)) kilka z nich
Sałatka wiosenna

10 dag fasolki szparagowej, 1 mały kalafior, sól, 1 pęczek rzodkiewek, 1 główka sałaty, 1/2
pęczka młodych marchewek, 1 jabłko, 2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży, pieprz, cukier,
posiekany szczypiorek, kilka łyżek śmietany
Fasolkę szparagową i kalafior oczyścić, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić.
Fasolę pokroić w skośne kawałki, kalafior podzielić na drobne różyczki lub pokroić na drobne
cząstki. Rzodkiewki opłukać, osączyć, pokroić w talarki. Sałatę opłukać. Marchewki, jabłko i
ogórek opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku
solą, pieprzem, cukrem. Ułożyć na liściach sałaty. Zalać śmietaną, wymieszać ze szczypiorkiem.
Podawać jako przystawkę do mięs, ryb, potraw mącznych.

Sałatka z buraków ćwikłowych i dorsza

0,5 kg małych jędrnych buraków ćwikłowych zalewamy - po dokładnym umyciu osolonym
wrzątkiem, tak by były nim "na palec" pokryte. Do wrzątku dodajemy 1/3 łyżeczki kminku oraz 3
łyżki octu, (aby buraki zachowały barwę). Gotujemy, licząc od momentu zagotowania, 60-70
minut. 50-60 dag ugotowanych w esencjonalnym wywarze z jarzyn filetów z dorsza dzielimy po
ochłodzeniu na cząstki. Ugotowane i ochłodzone po ugotowaniu buraki cienko obieramy i po
przepołowieniu kroimy na cienkie plastry. 2 konserwowe ogórki i duże kwaśne jabłko kroimy w
kostkę. 5 dag wyłuskanych orzechów włoskich rozkruszamy niezbyt drobno. Po delikatnym
wymieszaniu wszystkich składników sałatki, całość zalewamy marynatą, przygotowaną z małego
słoiczka majonezu, 4 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu i drobno posiekanej sporej cebuli.
Marynatę w razie potrzeby doprawiamy, dodając łyżeczkę sproszkowanej słodkiej papryki,
szczyptę cukru i - jeśli chcemy - nieco soku cytrynowego. Sałatka powinna dojrzewać, co najmniej
przez godzinę w lodówce. Podając, dekorujemy ją posiekanym koperkiem i ugotowanymi jajami.

Sałatka pomarańczowa

1,5 kg pomarańczy, 250 g czarnych oliwek, 2 główki czosnku, sól, czarny pieprz, papryka
mielona słodka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kolendry mielonej, 2 zielone cytryny,
4 łyżki oliwy z oliwek, natka pietruszki.
Pomarańcze umyć w cieplej wodzie, osuszyć, obrać ze skorki tak, by odciąć również biała błonkę
pokrywająca cząstki. Wyciąć nożem cząstki spomiędzy białych błonek i włożyć do salaterki.
Główki czosnku dokładnie posiekać i dodać do pomarańczy. Dodać sól, pieprz, cynamon, mielona
paprykę i kolender oraz oliwę. Delikatnie wymieszać. Wycisnąć sok z cytryn i skropić nim
pomarańcze, dodać oliwki i wymieszać całość.

Każdy grosz się liczy;)

Pozdrawiam

Gramy do końca świata i jeden dzień dłużej.


podobne do ostatnio oglądanych na Allegro zobacz więcej aktualnych ofert