3 w 1 czyli ceramiczny TALERZ / FORMA / KAMIEŃ do pieczenia pizzy, chleba, ciasta
*******************************************
CERAMIKA
TRWAŁY - MASYWNY
DŁUGO UTRZYMUJE CIEPŁO
ŁATWY W MYCIU
**************************************
Opis produktu:
Naczynie model: PIZZA32
Materiał: kamionka żaroodporna
Wymiary: średnica 32 (cm)
Waga: ~ 1,30 (kg/szt)
***********************************
Produkt Polski, fabrycznie NOWY
Produkt jest dziełem ludzkich rąk, powstał w technologii odlewania w formach gipsowych.
*********************************************
Zakres dopuszczalnych temperatur stosowania: od -30 (oC) do +300 (oC)
Naczynie można stosować:
* w piekarnikach,
* kuchenkach mikrofalowych,
* zamrażać,
* można je myć w zmywarkach.
****************************************
To jest niezwykły talerz na pizzę, dzięki temu, że talerz ten wykonany jest z tworzywa ceramicznego, ma płaski spód bez stopki, może tez być użyty także jako forma do pieczenia. Wystarczy nasmarować szkliwioną powierzchnię talerza cienką warstwą oliwy, wyłożyć na nim uformowany wcześniej na desce okrągły kawałek ciasta, na to sos pomidorowy, ulubione dodatki i gotowe.
Całość wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę ok 180 - 200 oC, talerz równomiernie nagrzewa się, ciasto pięknie rośnie, po około 15 minutach, pizza jest gotowa do podania na stół i delektowania się nią.
Tworzywo ceramiczne z którego wykony jest ten talerz doskonale kumuluje ciepło, biesiadując z przyjaciółmi można długo się cieszyć ciepłym posiłkiem. Po wyjęciu z piekarnika talerz należy odłożyć na drewnianą deskę.
Jeśli lubimy pizzę z chrupiącym spodem, wystarczy najpierw wstawić nasz talerz ceramiczny do zimnego piekarnika odwrócony do dołu częścią szkliwioną, włączyć piekarnik na ok 15 minut, temp 150 oC. W tym czasie uformować na desce ciasto na pizzę, wyłożyć na nim sos i dodatki. Gotową pizzę przełożyć na nagrzaną nieszkliwioną powierzchnię talerza. Piec ok 15 min w temp. 180 - 200 oC. Nieszkliwiona powierzchnia ceramiki odprowadzi nadmiar wilgoci, otrzymamy pizzę z pysznym chrupiącym ciastem.
W ten sam sposób możemy piec domowy chleb z fantastyczną chrupiącą skórką, calzone, bułeczki i co tylko jeszcze nam przyjdzie do głowy. Ten talerz doskonale też sprawdza się jako podstawa pod muffinki pieczone w papilotkach lub po podgrzaniu w piekarniku jako ciepły blat pod odstawione do wyrośnięcia ciasto drożdżowe. Wyroby pokryte są łatwym do zmywania szkliwem białym, odpornym na zarysowania, jak i obtłuczenia, co od lat doceniają restauracje w Niemczech, Polsce i Francji. Po co kupować talerze do pizzy, formy i kosztowny kamień do pieczenia pizzy, nasze talerze na pizzę spełniają wszystkie te funkcje. Oszczędzasz pieniądze, miejsce w małej kuchni, cieszysz się długo ciepłym posiłkiem. Przekonaj się sam.
Talerz doskonale nadaje się do serwowania jak i do pieczenia.
Upieczona na nim pizza pozwala długo cieszyć się doskonałym smakiem ciepłej potrawy. Można bezpośrednio na nim przygotować, upiec i podawać pizzę.
Po wyjęciu z piekarnika talerz należy postawić na drewnianej suchej podkładce.
******************************************
!!! UWAGA !!!
Naczyń ceramicznych nie można poddawać gwałtownym zmianom temperatury.
Naczynia ceramiczne należy stopniowo ogrzewać od temperatury pokojowej.
Potrawy zamrożone w naczyniu, przed wstawieniem do piekarnika należy wcześniej ogrzać do temperatury pokojowej.
Po wyjęciu gorącego naczynia należy je odstawić na drewnianą podkładkę lub inną izolującą powierzchnię ponieważ naczynie bardzo długo utrzymuje ciepło, a metalowe lub kamienne podłoża mogą wywołać szok termiczny i pęknięcie naczynia.