2x Ciasto Tunezyjskie Brick Warqa 170g Jardins de Carthage
Składniki: mąka pszenna, mąka durum (semolina), woda, sól, olej roślinny, kosnerwanty: E200, E282, E322.
Opakowanie zawiera 10 cienkich arkuszy ciasta, około 30cm średnicy.
Ciasto Brick inaczej nazywane Warqa pochodzi z Tunezji, gdzie używane jest do wyrobu wypieków smażonych w głębokim tłuszczu, nadziewanych szpinakiem, serem i jajkami, mięsem lub rybami, samosy czy pastilli. Można użyć ciasta również do słodkich przekąsek.
Smażone lub pieczone ciasto Brick jest bardziej kruche niż papier ryżowy czy ciasto filo.
Ciasto Brick jest bardzo łatwe w użyciu. Wystarczy umieścić farsz na środku arkusza, a następnie złożyć w trójkąt lub kwadrat. Najważniejsze jest dokładne uszczelnienie wypieku oliwą z oliwek lub żółtkiem jaja.
Tak przygotowane pakieciki można smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu, jednak upieczone ciasto będzie mniej tłuste.
Ciasto Brick wysycha bardzo szybko. Można je przechowywać w lodówce w oryginalnym opakowaniu lub szczelnie zawinąć w pergamin. Tak zabezpieczone ciasto zachowa świeżość przez 3-4 dni.
Ciasto Brick można również zamrozić.