2 x KIEŁKOWNICA SŁOIKOWE + 10 OPAKOWAŃ KIEŁKÓW
1056X2X10
Zależy Ci na zdrowej i smacznej diecie, kiedy brakuje sezonowych warzyw? kiełkownica słoikowa tak działa, że już po 5 dniach możesz zajadać pierwszą porcję rzodkiewki, lucerny, brokuła i innych warzyw. Kiełki to ich najbardziej skoncentrowana i najzdrowsza postać.
kiełkownica słoikowa składa się z: szklanego słoika, którego ścianki są tak wyprofilowane, że można go postawić pod kątem. Umożliwia to hodowlę w optymalnych warunkach wodno – powietrznych dla roślin. metalowej ażurowej nakrętki, dającej możliwość wypłukiwania kiełków bez otwierania kiełkownicy, co jest niezwykle wygodne. Kiełkownica słoikowa to bardzo higieniczny sposób na kiełki. Szkło, w przeciwieństwie do plastiku, bez obawy można umyć w zmywarce, i pozbyć się wszelkich drobnoustrojów. Nawet jeśli zapomnimy o kiełkach na dłużej, i pojawi się pleśń, słoikową kiełkownicę uda nam się doczyścić i wysiać nową partię nasion. Z plastikiem nie jest tak łatwo.
Instrukcja użytkowania kiełkownicy słoikowe
Hodowla w słoiku jest bardzo łatwa i niezwykle wygodna: wsypujemy nasiona do środka, zalewamy wodą na kilka godzin (lub całą noc), żeby się namoczyły, zakręcamy. Po namoczeniu wylewamy wodę przez nakrętkę. Ważne jest, aby nasiona przepłukiwać (wlewać wodę przez nakrętkę, następnie wylewać) około 3 razy dziennie. Im więcej razy przepłuczemy, tym mniejsze prawdopodobieństwo pleśni. Nie musimy się obawiać że przepłukiwanie i mieszanie wody uszkodzi mechanicznie kiełki. Właściwie to nawet lepiej dla nich gdy trochę się poruszają (popływają), zmienią miejsce, przewietrzą. Ponadto łatwiej też pękają osłony nasion i szybciej pojawiają się korzonki.
w skład zestawu wchodzi:
2x kiełkownica Słoikowa
Kiełki marchwi-10g
Kiełki szpinaku-10g
Kiełki Buraka -10g (HIT)
Kiełki Koniczyny - 10g
Kiełki Pszenicy -50g
Kiełki mieszanki Łagodnej (HIT)-30g
Kiełki fasoli adzuki (HIT) -50 g
Kiełki Rzodkiewki - 8g
Kiełki Grochu 50g (HIT)
Kiełki Dyni -10g (HIT)
Łączna waga kiełków-238 g.
Opis kiełków wchodzących w skład zestawu.
Kiełki marchwi wspomagają trawienie i oczyszczają jelita, pobudzają pracę nadnerczy i trzustki. Wiążą toksyny i kwasy żółciowe, hamując tym samym ich wchłanianie, wspomagają pracę wątroby. Pomagają w walce z problemami wzroku i kurzą ślepotą, w utrzymaniu zdrowego naskórka. Poprzez systematyczne spożywanie kiełków marchwi skóra uzyskuje jednolity koloryt, do czego przyczyniają się zawarte w marchwi witaminy. Kiełki marchwi są bogate w witaminy (A, kompleks B, C, E, G, K) i substancje mineralne. Marchew i kiełki zawierają bardzo duże ilości prowitaminy A, beta karotenu.
Kiełki szpinaku zawierają wiele cennych minerałów jak potas, magnez, wapń, żelazo. Podobnie jak kiełki brokuła mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie rak płuc więc zalecane są palaczom), a ponadto są pomocne w leczeniu zaparć oraz w walce z nadciśnieniem. Kiełki szpinaku są również świetnym źródłem kwasu foliowego i witaminy C co w połączeniu z żelazem powoduje, iż są niezastąpione w walce z anemią.Są wyjątkowo smaczne, więc zdecydowanie zaskoczą zarówno miłośników jak i przeciwników szpinaku. Łagodne w smaku, genialne jako podstawa do wszelkich sałatek.Istotnym jest, że nasiona szpinaku potrzebują długiego namaczania. Warto je zostawić w wodzie minimum na dobę tak by mogły ładnie wzrastać.
Kiełki buraka Fitfresh oprócz dużej ilości witamin A, C, B1, zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ze względu na zawartość niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi kobaltu są niezwykle cenne przy leczeniu anemii.Kiełki buraka obniżają ciśnienie i odkwaszają organizm. Ponieważ zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie są szczególnie zalecane przy schorzeniach gastrologicznych. Zawierają kwas foliowy, którego niedobór może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i niespokojny sen. Działają dobroczynnie na włosy i paznokcie. Betacyjanina, substancja odpowiedzialna za czerwony kolor buraków ma działanie przeciwnowotworowe.
Kiełki koniczyny są doskonałym źródłem izoflawonów, które mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom takim jak osteoporoza, rak, miażdżyca oraz w zwalczaniu symptomów menopauzy. Genisteina, substancja należąca do grupy izoflawonoidów, hamuje rozwój komórek nowotworowych. Są źródłem wysoko przyswajalnego wapnia i magnezu, ich spożywanie działa wzmacniająco na system nerwowy i stabilizuje żołądek. W medycynie naturalnej okłady z koniczyny stosuje się przy problemach skórnych takich jak egzema czy łuszczyca, a także w celu przyspieszenia gojenia się ran. Kiełki koniczyny posiadają właściwości odtruwające i wykrztuśne, dzięki czemu łagodzą symptomy takich chorób jak zapalenie oskrzeli czy astma.
Kiełki Dyni Zawarte w kiełkach dyni składniki mineralne chronią przed anemią, usuwają dolegliwości przewodu pokarmowego, wpływają korzystnie na cebulki włosów. Osoby, które jedzą kiełki, mają zdrowsze serce, skórę, nerwy i mózg, obniża się im również poziom cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości 45%-owego kwasu linolowego są uważane za jedno z głównych substancji leczniczych w przypadkach chorób pęcherza i prostaty. Oczyszczają krew i działają detoksykująco. Dzięki zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych kiełki dyni są polecane do wzmacniania wydolności fizycznej i psychicznej organizmu, zapobiegają tyciu i powstrzymuje w organizmie namnażanie się szkodliwych wirusów i bakterii w jelitach.
Kiełki Pszenicy Kiełki nasion, znane i cenione juz przed naszą erą są dla organizmu bardzo cennym żródłem składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych, aminokwasów. W kiełkach brokułu znajdują się między innymi: witamina C, PP, wapń, potas, sód. Świetnie nadają się do sporządzania surówek, sałatek, jako dodatek do kanapek. Produkcje kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciagu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Kiełki Mieszanka Łagodna Kiełki nasion, znane i cenione juz przed naszą erą są dla organizmu bardzo cennym żródłem składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych, aminokwasów. W kiełkach brokułu znajdują się między innymi: witamina C, PP, wapń, potas, sód. Świetnie nadają się do sporządzania surówek, sałatek, jako dodatek do kanapek. Produkcje kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciagu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.
Kiełki Fasola Adzuki powszechnie uprawiana jest w Japonii, Chinach i Korei. Jej kiełki stanowią bogate źródło składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, selenu i wielu witamin. Są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Najlepiej spożywać je w postaci surówek, sałatek, jako dodatek do kanapek.Jako alternatywa dla mięsa polecana jest do kuchni wegetariańskiej. Stosowane przy dolegliwościach związanych z infekcjami pęcherza moczowego, chronią przed niedokrwistością. Powstałe z nasion kiełki są bardzo smaczne, chrupiące i o lekko słodkim, orzechowym posmakiem.
Kiełki Rzodkiewki Kiełki są dla organizmu źródłem cennych składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych, prowitaminy A, witaminy B, D, E, K. W kiełkach rzodkiewki znajdują się między innymi: wiatmina A, C, PP, magnez, cynk, żelazo, sole wapnia. Świetnie nadaje się do sporządzania surówek, sałatek, jako dodatek do kanapek. Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnianie i wymianę.
Kiełki Grochu stanowią smaczną i bardzo zdrową przekąskę. Zdrową, ponieważ zawierają duże ilości witamin (głównie A i E oraz większość witamin z grupy B), soli mineralnych, a także błonnika. To również bogactwo lizyny – aminokwasu, który rozbija złogi cholesterolu – dzięki czemu te młode rośliny działają antymiażdżycowo. Kiełki wykazują ponadto dobre działanie zasadotwórcze, z ich pomocą łatwiej utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.Dodatkowo, jeśli przyrównać je do rozwiniętych już warzyw, zawarte w nich składniki pokarmowe są o wiele lepiej przyswajane przez nasz organizm. Kiełki grochu mogą stanowić dodatek do sałatek, surówek, kanapek i wielu innych potraw, a przy tym często odgrywają w kuchni rolę dekoracyjną.