Curry leaf jest to przyprawa uzywana w kuchni Indyjskiej, bedaca liscmi z drzewa Bergera koenigii. Curry leaf moga byc uzyte swieze lub suszone. Liscie wytwarzaja aromat pod wplywem ciepla i wilgoci. Dla wydobycia charakterystycznego aromatu świeże liście smaży się w oleju przed dodaniem do potrawy innych składników. Przyprawe uzywa sie glównie do przygotowywania różnorodnych dań curry, zup oraz pikli.
Curry leaf ma niewiarygodne wlasciwosci medyczne. Jest cennym zrodlem przeciwutleniaczy oraz zelaza. Dziala antybakteryjnie, przeciwzapalnie. Używanie liści curry może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz zapobiegac chorobom oczu.
Liscie stosowane sa w lecznictwie ludowym jako lek przeciw schorzeniom zoladka, watroby oraz jako srodek naturalnie wzmacniajacy organizm.
Liscie korzystnie wpływają również na włosy, zapobiegając przedwczesnemu ich siwieniu.
Tradycyjna kuracja wzmacniająca włosy: Garść liści curry wrzucić do szklanki oleju kokosowego i podgrzewać, aż zczernieją. Olej odcedzić, wlać do naczynia. Tak przygotowany olej wcierany regularnie w skórę głowy pomaga wzmacniać cebulki włosowe i zapobiega wypadaniu włosów.
Na przedwczesne siwienie tradycyjna medycyna indyjska zaleca nakładanie na włosy papki z liści curry wymieszanych z jogurtem.
Leaves Curry sa rowniez uzywane in Ayurvenic medicine.