Nowoczesna Kuchnia Domowa. Piętkowa. 1931 rok
Najnowszy poradnik w sztuce kulinarnej, podający praktyczne i łatwe wskazówki, jak należy przyrządzać smaczne i zdrowe potrawy, zarówno proste jak i wykwintne, wraz z wzorami estetycznych zastaw stołowych tudzież z objaśnieniami naukowemi o witaminach, o wartości kalorycznej pokarmów i ich pożywności, o jarstwie, o poznaniu środków spożywczych i ich przechowaniu.
Autor: Pod redakcją - Prof. Emila Wyrobka, opracowali - Antonina Piętkowa i Prof. Jan Piętka.
Data wydania: 1931 rok
Format: 17 x 24 cm
Ilość stron: 638
Oprawa: twarda
Stan: bardzo dobry. Blok książki spójny. Strony przebarwione wiekiem. Brak dwóch ostatnich stron spisu treści. Książka po renowacji. Ładnie zachowany egzemplarz.
Spis treści w skrócie:
Wstęp: O witaminach. Jak poznawać i jak przechowywać środki spożywcze. Zasady racjonalnego odżywiania się. O kalorycznej wartości pokarmów. Wskazówki praktyczne co do pożywności i strawności. najważniejszych pokarmów.
1. Zupy
2. Dodatki do zup i rosołów
3. Przekąski (kanapki)
4. Sałaty
5. Paszteciki, pasztety i budynie
6. Galarety i majonezy
7. Omlety i inne potrawy z jaj
8. Opiekanki czyli kotlety jarskie
9. Sosy
10. Wołowina
11. Cielęcina
12. Baranina
13. Wieprzowina
14. Zwierzyna i dzikie ptactwo
15. Drób
16. Ryby
17. Jarzyny
18. Grzyby
19. Potrawy z mąki, kaszy i ryżu niesłodzone
20. Leguminy słodkie
21. Kremy, galaretki i lody
22. Pieczywo zwykłe
23. Pieczywo wykwintne
24. Przetwory owocowe. Kompoty. Konfitury. Marmelady
25. Soki owocowe.
26. Galarety owocowe
27. Suszone owoce
28. Napoje
29. Wódki i likiery
30. Zapasy zimowe
31. Jadłospisy
32. Estetyka zastawiania stołu
33. Nowoczesna kuchnia
34. Kuchnia dla chorych i niemowląt