Ziemniaki Czerwone 10 kg Bellarosa
- Jakie właściwości maja czerwone ziemniaki ?
Ziemniaki czerwone bellarosa wyróżniają się swoją czerwoną skórką , w środku natomiast mają wyrazisty żółty kolor. Można je podawać w tradycyjnej formie - ugotowane w osolonej wodzie jednak najczęściej wykorzystywane są dopieczenia lub smażenia. Jeden czerwony ziemniak ma ok. 150 kcal, 34g węglowodanów i mniej niż 1g tłuszczów! Stanowi również źródło błonnika ok.3g w jednym ziemniaku oraz jest źródłem potasu , żelaza , cynku , fosforu i witaminy C. Antyutleniacze zawarte w czerwonej skórce ziemniaków ,działają ochronnie na śródbłonek naczyniowy i neutralizują wolne rodniki tlenowe ,a także obniżają cholesterol LDL dlatego powinniśmy przygotowywać je po dokładnym umyciu, bez obierania.
- Sposób przygotowania :
Gotowanie: Po dokładnym umyciu i wyszorowaniu skórki ziemniaków należy je zalać chłodną wodą, do garnka wrzucić łyżeczkę soli i gotować przez ok. 40 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Pieczenie: Umyte i pokrojone w ćwiartki ziemniaki wrzucić do miski, skropić oliwą, posypać ziołami i dokładnie wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy przygotowane ziemniaki i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnia. Pieczemy przez ok.30 minut co jakiś czas mieszając. Po wyciągnięciu, upieczone ziemniaki posypać ulubionym serem i podawać z dodatkiem sosów.
Czerwone ziemniaki nadają się także jako dodatek do sałatek.