Herbata Pu-erh od dawna jest ceniona w chińskim ziołolecznictwie ze względu na ogromne korzyści. Herbata Pu-erh (wymawiana jako „poo-air”) zawiera duże ilości polifenoli (flawonoidów, katechin i teaflawiny), które są znane ze swojej aktywności przeciwutleniającej. Te potężne chemikalia przyspieszają spalanie tłuszczu, a także zmniejszają stres i zużycie metali ciężkich dzięki związkom naprawczym komórek. Teanina i flawoidy znajdujące się w pu-erh pomagają w trawieniu po posiłkach, działając jako gąbka i przyspieszacz spalania tłuszczu.
Jednak z pięciu głównych rodzajów herbaty (pozostałe są biała, zielona, oolong i czarna), pu-erh wyróżnia się spośród innych, ponieważ liście herbaty przechodzą naturalny proces fermentacji, zanim herbata zostanie delikatnie wysuszona. To nie tylko tworzy filiżankę o zerowej cierpkości i głębokim, bogatym ciele, ale ten proces fermentacji pomaga również w wytwarzaniu mikroorganizmów, które są szczególnie korzystne dla ludzkiego organizmu.