Termin przydatności : Nasze produkty są bardzo świeże, zatem ich terminy przydatności są bardzo długie.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie typu Doypack z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku. Dzięki możliwości zamykania woreczka po każdym użyciu, produkt zachowuje bardzo długo świeżość.
Bób należy do roślin strączkowych. W diecie człowieka znajduje się od bardzo dawna - jego wartości odżywcze doceniano już w czasach starożytnych. Obecnie warzywo to stało się modnym składnikiem zdrowej diety i naprawdę warto się do niego przekonać, bo oprócz wysokich wartości odżywczych ma także liczne właściwości lecznicze.
Witaminy zawarte w bobie
Bób zawiera także witaminyniemal każdego typu, przy czym największe znaczenie przypisuje się w kontekście zastosowań leczniczych witaminom z grupy B. Wspomnieć należy przede wszystkim kwas foliowy (B9) oraz witaminę B12, których niedobór jest przyczyną między innymi niedokrwistości megaloblastycznej, a także osteoporozy, wad rozwojowych płodu i nowotworów (w szczególności szyjki macicy).
Spożywanie bobu może ograniczyć ryzyko ich wystąpienia. Wyjątkiem są kobiety cierpiące na cukrzycę ciążową – wówczas bobu nie należy spożywać, zapasy kwasu foliowego w organizmie uzupełniając w inny sposób. Jeśli zaś chodzi o pozostałe witaminy, które zawiera bób, wymienić wśród nich można A, B1, B2, B3, B6, D oraz wspomnianą wyżej wit. C.
Osoby spożywające bób regularnie zachwalają jego właściwości prozdrowotne:
- Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. W związku z tym bób może się znaleźć w diecie m.in. osób cierpiących na choroby układu krążenia, które muszą ograniczyć spożycie bogatego nie tylko w białko, lecz także w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.
- bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.
- Niektóre leki przeciwko chorobie Parkinsona produkowane są na bazie bobu, ponieważ jest on naturalnym źródłem lewodopy - biologicznie aktywnej formy dopaminy (neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za przesyłanie impulsów między komórkami nerwowymi). Lewodopa może przechodzić z krwi do mózgu, gdzie jest przetwarzana w brakującą dopaminę, dzięki czemu poprawia sprawność ruchową chorego.
- Ze względu na swoje wartości odżywcze (wysoką zawartość białka, błonnika pokarmowego, żelaza, kwasu foliowego, potasu oraz naturalnego sodu) pomaga redukować szkodliwy cholesterol oraz utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze.
Wartości odżywcze bobu w 100g :
- 12 gramów węglowodanów,
- 5,5 gramów białka,
- 4,2 gramy błonnika pokarmowego,
- 0,6 gramów tłuszczów, w tym tylko 0,1 g. tłuszczów nasyconych.