NOWOSĆ! Early Harvest NIEFILTROWANA Oliwa z oliwek z Krety 750ml
ŚWIEŻA Esencjonalna Oliwa Extra Virgin. Niefiltrowana, tłoczona na zimno z najszlachetniejszej odmiany KORONEIKI.
Oliwa Extra Virgin LIOKARPI GREEN EARLY HARVEST to świeża oliwa tłoczona z pierwszych (nie w pełni dojrzałych) oliwek. Produkcja odbywa się pod koniec listopada. Tegoroczna oliwa, z sezonu 2018 jest lekko pikantna, o niskiej kwasowości 0,3% oraz w pieknym zielonym kolorze. Oliwa tzw early harvest jest bogata w polifenole!
- Pochodzenie: Timpaki, Kreta - Grecja
- Odmiana: 100%KORONEIKI, najszlachetniejsza grecka odmiana
- NIEFILTROWANA - to wspaniała, gęsta intensywnie zielona oliwa, którą się zachwycicie.
- Unikalny zielony kolor (mętna)
- Smak mocny i świeży, z wyczuwalną goryczką i pikantnym finiszem
- Aromat zielonych oliwek, świeżo skoszonej trawy, zielonych jabłek
- Kwasowość 0,3%
- Zbiór ręczny, czas od zbioru do tłoczenia 4h
- Max. temperatura w procesie tłoczenia 25ºC
- Zbiór oliwek: Październik 2018
- Zastosowanie: najlepiej spożywać na surowo, do sałatek, gotowanych lub grillowanych warzyw
- Data przydatności do spożycia: Październik 2019
- Opakowanie: szklana butelka 750ml
Gorzkość i ostrość smaku oliwy świadczy o obecności przeciwutleniaczy; jeśli oliwa jest mdła, to ich nie zawiera. Od wieków stosowana w kosmetyce, zawiera m.in. witaminy E (naturalny antyutleniacz) i F (jeden ze składników bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci).
Łyżka oliwy z oliwek na czczo oczyszcza organizm, również ze złogów nikotynowych.
Oliwa ta będzie doskonałym pomysłem na prezent dla wszystkich koneserów wykwintnej kuchni !
Trudno myśleć o greckiej kuchni bez takiej oliwy. Doskonała do sałatki i nie tylko….
Oleaceina - cudowny składnik oliwy z oliwek. Polacy odkryli go na nowo!
Niezwykłe, nieznane dotąd właściwości składnika oliwy z oliwek odkryli naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Substancja stanowiąca ważny element diety śródziemnomorskiej zapobiega m.in. udarowi mózgu oraz zawałowi serca.
Zespół pod kierownictwem prof. Marka Naruszewicza, kierownika Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii WUM jako pierwszy na świecie wykazał, że oleaceina występująca w oliwie z oliwek (tylko typu ekstra vergine) ma unikalną właściwość przeciwdziałania pękaniu blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać między innymi zawałowi serca oraz udarowi mózgu. Wyniki ich badań ukazały się na łamach międzynarodowego czasopisma "Phytomedicine".
Oliwa exra vergin - extra patent na zdrowie
Codzienne spożywanie 40 mililitrów oliwy obniża śmiertelność z powodu chorób serca o 40 proc., zaś z powodu innych chorób - o 30 proc. W basenie Morza Śródziemnomorskiego zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego i nowotwory oraz śmiertelność z ich powodu jest znacznie mniejsza niż w pozostałych krajach Europy. Dlaczego? Okazuje się, że ma to związek ze spożywaniem wysokogatunkowej oliwy z oliwek.
Najbardziej wartościowa jest tylko gorzka, zielonkawa i mętna oliwa extra vergine. Tańsza i łagodniejsza w smaku żółta oliwa zawiera znacznie mniej naturalnych substancji korzystnych dla zdrowia. Ma to związek ze sztucznym nawadnianiem, stosowanym w komercyjnej uprawie oliwek. Włosi spożywają tylko oliwę extra vergine, zwykle z własnej uprawy. Nie używają oliwy extra vergine do smażenia - oleaceina ulega rozpadowi w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza.