Ryż klejący do sushi typu Calrose (medium grain) wysokiej jakości wyprodukowany w Kalifornii. Najchętniej kupowany ryż do sushi w USA. Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.
W kraju kwitnącej wiśni to właśnie jeden z najczęściej spożywanych produktów. Po prawidłowym ugotowaniu jest on bardzo lepki i kleisty i pozostaje lekko kruchy w środku. Dobrze przywiera do powierzchni nori, dzięki czemu nie odwija się ono z sushi podczas jedzenia. z łatwością można uformować z niego również pożywne ryżowe kulki i jest wygodny do jedzenia pałeczkami. Japończycy używają tego specyficznego ryżu również do zup, dań mięsnych oraz sałatek.
Ryż o specyficznym, okrągłym kształcie ziaren oraz dużej zawartości glutenu, co gwarantuje większą kleistość oraz ułatwia formowanie rolek sushi, zwłaszcza tych bardziej wymagających jak np. nigiri. Wybór odpowiedniego ryżu do sushi ma znaczenie, a prawidłowo przygotowany stanowi podstawę udanej potrawy. W tym celu, należy go kilkukrotnie opłukać, ugotować w niewielkiej ilości wody bez soli oraz dodać zaprawę do sushi na bazie octu ryżowego. Należy pamiętać, aby ryżu w trakcie gotowania nie mieszać. Aby uzyskać idealną konsystencję należy wybierać jego specjalną, średnioziarnistą odmianę.
Składniki:
- Klejący ryż średnioziarnisty (100%)
W 100 g produktu:
- energia: 1482 kJ / 354 kcal
- tłuszcz: 0,55 g w tym kwasy nasycone: 0,1 g
- węglowodany: 79 g w tym cukry: 0,3 g
- białko: 6,8 g
- sól: 0 g
- błonnik: 2,8 g
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: Kuchnie Świata
Kraj pochodzenia: USA
Termin przydatności do spożycia: 10/05/2022
Temaki sushi
(sushi zwijane w ręku)
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 3 płaty wodorostów nori przecięte na pół
- 100 g łososia wędzonego posiekanego
- trochę cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- wasabi
- 6 szt. paluszków krabowych
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w zapałkę
- 1/3 szt. zielonego ogórka bez pestek, pokrojonego w cienkie paski
Dodatki:
- imbir marynowany do sushi
- sos sojowy japoński
- sezam czarny do dekoracji
Przygotowanie:
Posiekanego łososia wymieszać z drobno pociętą dymką. Dłonie zmoczyć w zimnej wodzie zakwaszonej octem i uformować z ryżu sześć kulek.
Położyć połówkę płata nori na ręce błyszczącą stroną do dołu. Na lewą stronę nori połóż porcję ryżu, rozprowadzając ją lekko. Posmarować środek ryżu pastą wasabi a następnie położyć 1/6 porcji posiekanego łososia. Następnie układamy paluszek krabowy, marchewkę i ogórek.
Zwinąć nori pod kątem 45 stopni do dolnej krawędzi formując zgrabny rożek. Skleić końcówkę odrobiną ryżu. Na koniec posypać rożek czarnym sezamem.
Tak samo przygotować pozostałe temaki sushi. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ płaty nori szybko tracą kruchość i stają się gumowate. Podczas jedzenia można maczać w sosie sojowym.