Papryka wędzona PÓŁ-SŁODKA La Chinata 70g. Jakość i Tradycja
Brand: La Chinata
Kod produktu: I50610
Opis: Wędzona papryka mielona pół-słodka pochodząca z regionu Extremadura w Hiszpanii. Od kilkuset lat tradycyjnie suszona w naturalnym dymie z drewna dębu liberyjskiego, któremu zawdzięcza swój niepowtarzalny smak i aromat. Papryka ta zawiera witaminę C, B, dość dużą ilość beta-karotenu oraz olejki eteryczne. Należy ona do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i poprawę apetytu. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe, co powoduje, że działa oczyszczająco. Doskonała przyprawa do sosów, sałatek, zup, potraw mięsnych, marynowania (mięs, ryb, drobiu) oraz do produkcji wędlin. Hiszpanie używają jej do produkcji tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy Chorizo.
Przyprawa ta stanowi podstawę prawdziwej hiszpańskiej kuchni. Kucharze dodają jej jako tajemny składnik potrawy, który cieszy nasze podniebienie. Papryka wędzona uwalnia swój smak pod wpływem ciepła, dlatego ważne jest dodanie jej, gdy potrawa się jeszcze gotuje. Używajmy z umiarem, ponieważ ma intesywny smak.
Wędzona papryka La Chinata występuje również w innych odmianach słodkiej i ostrej. Produkt nie rozważany, oryginalne opakowanie pozwala zachować idealną jakość.
Skład: 100% wędzona, zmielona czerwona papryka.
Termin przydatności do spożycia: minimum 4 miesiące.
Kraj pochodzenia: Hiszpania