Suszony korzeń KOBYLAKA (szczawiu kędzierzawego) 500 g
Szczaw kędzierzawy, w Polsce określany regionalnie mianem kobylaka, wywodzi się z rodziny rdestowatych i występuje powszechnie na terenie całego kontynentu europejskiego, choć jego ojczyzną prawdopodobnie jest Azja lub Afryka. Jest wieloletnią byliną często spotykaną na łąkach, polach, na miedzach oraz pastwiskach, jak również na brzegach stawów i oczek wodnych. Wyróżnia się silnie kędzierzawymi liśćmi oraz wysokością dochodzącą do 1,5 m. Jest krewniakiem szczawiu lancetowatego, którego listków używa się do przygotowania smacznej, wiosennej zupy, jednak w jego przypadku najwięcej cennych substancji kryje się w podziemnej części rośliny.
Korzeń kobylaka
- zawiera dużą ilość związków garbnikowych oraz szczawianu wapnia;
- obfituje w cukry i kwasy organiczne (m.in. kawowy)
- pozostaje bogatym źródłem pochodnych żelaza;
Właściwości
- działa silnie ściągająco na błony śluzowe;
- hamuje nadmierną fermentację jelitową
- chroni przed biegunką;
- zmniejsza obrzęki i redukuje stany zapalne;
- stanowi źródło łatwo przyswajalnego żelaza;
- zapobiega tworzeniu się skrzepów;
- stymuluje produkcję hemoglobiny, poprawia parametry krwi;
- zmniejsza odczyny alergiczne;
- wspomaga leczenie chorób autoimmunologicznych;
- ułatwia przyswajanie składników pokarmowych poprzez przyspieszenie wydzielania soków trawiennych;
- przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek;
- działa przeciwgrzybiczo i nieznacznie aseptycznie;
Przewlekłe biegunki, luźne stolce u dzieci, problemy trawienne spowodowane przez grzyby, bakterie ropne i beztlenowe. Korzeń kobylaka zaleca się osobom osłabionym fizycznie, anemicznym, cierpiącym na niedokrwistość, rekonwalescentom po chorobach przewlekłych i zakaźnych oraz ofiarom obfitych krwawień lub krwotoków, również kobietom uskarżającym się na zbyt obfite miesiączkowanie. Wspomagająco w chorobach autoimmunologicznych takich jak łuszczyca, alergie, atopowe zapalenie skóry, itp. W krajach zachodnich korzeń szczawiu uważa się za pomocny w regulacji procesów trawiennych, używa się również do przepłukiwania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych i do redukcji skutków halitozy (znacząco zmniejsza przykry zapach z ust). Może być stosowany zewnętrznie do przemywania podrażnionej skóry, a w formie okładów przyspiesza gojenie ran i zadrapań.
- Surowiec: korzeń kobylaka
- Nazwa łacińska: rumex crispus
- Skład: szczaw kędzierzawy 100%
- Postać: cięty
- Kraj pochodzenia: Polska
- Data przydatności do spożycia: podana na etykiecie umieszczonej na opakowaniu
- Przeciwwskazania: ciąża, okres karmienia piersią. Produktów na bazie korzenia szczawiu nie powinny przyjmować osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej, w szczególności szczawianowej. W zbyt wysokich dawkach może być przyczyną rozwolnienia oraz spowodować zaburzenia elektrolitowe - w takim przypadku należy natychmiast przerwać terapię i bezwzględnie zasięgnąć opinii lekarza;
- Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu;
- Informacje o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, orzechów, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki i pochodne wyżej wymienionych;
Proponowany sposób podania:
- 1 łyżka korzenia kobylaka zalać 200 ml ciepłej wody, następnie podgrzewać aż do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Następnie odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 30 minut. Pić po pół szklanki dwa razy dziennie. Czas jednej kuracji nie powinien przekroczyć trzech tygodni (następnie należy zrobić półroczną przerwę). Po schłodzeniu można używać do przemywania który oraz jako tonik redukujący trądzik i łojotok.
Wszystkie opisy mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na celu poszerzenie wiedzy czytelnika.