Żuraw łykał żurawinę, więc miał bardzo kwaśną minę - nie ma co mu się dziwić, w skutek dużej zawartości witaminy C, żurawiny są bardzo kwaśne.
Zapobiega miażdżycy, nowotworom, zaparciom.
Odpowiednia ilość potasu przyczynia się do normalizacji ciśnienia tętniczego krwi, co ma istotne znaczenie dla sprawnego funkcjonowania serca.
Substancje balastowe (pektyny - błonnik) korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, ale są to również niezbędni sprzymierzeńcy w walce z wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Żurawina zmniejsza kruchość i przepuszczalność naczyń krwionośnych, wykorzystuje się również jej właściwości przeciwzapalne oraz wzmagające odporność. Jest podawana, zwłaszcza dzieciom, w chorobach wirusowych jako łagodny środek przeciwgorączkowy i napotny.
Ma zdolność obniżenia ryzyka zapadania na chorobę Alzheimera oraz chorobę Parkinsona dzięki wysokiej zawartości wit. C.